'Als er sprake is van afvaltoerisme, dan moet hier tegen worden opgetreden'

​"Het valt niet uit te sluiten dat de enorme hoeveelheid tuinafval die wordt gestort bij het afvalbrengstation in Putten is ontstaan door afvaltoerisme. Dit wordt nu uitgezocht. Daarom vinden wij het te vroeg om nu al een besluit te nemen over het verhogen van de tarieven voor het inzamelen van afval per 1 januari", legt Hoogendijk uit.

Gemeentebelangen stelt vragen aan het college over het storten van de grote hoeveelheid tuinafval

"In De Stentor van 16 juli stond een artikel over het brengen van tuinafval naar het brengstation van de gemeente Putten. In dit artikel staat dat de wethouder in het duister tast over de herkomst van de grote hoeveelheid tuinafval. Hij noemt dit opmerkelijk en heeft geen idee waar het vandaan komt en zegt dat dit nu wordt onderzocht. Vervolgens wordt in het artikel toegelicht dat het wel heel erg makkelijk was voor journalisten, niet Puttenaren, om een aanhangwagen vol met tuinafval weg te brengen. Zij hadden gesproken met de medewerkers van het brengstation die hen vriendelijk en behulpzaam te woord stonden en ervoor zorgden dat hun tuinafval op de juiste wijze werd gestort. Geen slagboom, geen pasjes, geen identiteitsbewijs, geen weegbrug, geen factuur en binnen vijf minuten was het tuinafval gelost. In datzelfde artikel geeft de wethouder aan dat hij er niet vanuit gaat dat er sprake is van afvaltoerisme", aldus Hoogendijk. "De gemeente Putten zamelt huishoudelijk en overig afval in dat afkomstig is van de eigen inwoners. Het is niet toegestaan dat de gemeente Putten bedrijfsafval inzamelt. In Nijkerk, Barneveld en Ermelo wordt verschillend omgegaan met het in rekening brengen van inlevering van tuinafval. Barneveld is gratis, Nijkerk grotendeels met uitzondering van grond en zoden en in Ermelo kan snoeiafval (zonder blad) gratis worden aangeboden en voor het overige tuinafval moet worden betaald met een minimum brengtarief van 12 euro."

"Afval scheiden levert veel op als we dit apart inzamelen en daardoor een groot deel hiervan weer kunnen hergebruiken. Dat bespaart ook weer nieuwe grondstoffen, energie en geld. Gemeentebelangen is er dan ook een groot voorstander van om afval te blijven scheiden om het te kunnen hergebruiken. Gemeentebelangen is er tegen om voor het inzamelen van afval de tarieven nu al te verhogen. Waarom? Laten we eerst maar eens onderzoeken hoe het kan dat er zoveel tuinafval wordt ingezameld. Afvaltoerisme wordt vermoed. Mocht het zo zijn dat het loont dat mensen naar Putten komen om hun afval af te geven, dan moet hier tegen worden opgetreden. Te gek voor woorden dat zij naar Putten komen om hun afval af te geven en dat de Puttenaren hiervoor extra moeten betalen."