Anita wordt Opgenomen bij Zorgerf Buiten-Land in Putten

​Zorgerf Buiten-land is als een van de zes instellingen geselecteerd om mee te doen aan het KRO-NCRV tv-programma Anita wordt Opgenomen. Het brengt de ouderzorg anno nu in beeld. 

Het Zorgerf levert verpleeghuiszorg, maar lijkt in niets op een verpleeghuis.

Anita noemt het zorgerf in de uitzending een combinatie van een vakantiepark en boerderij. Een typering waarin de initiatiefnemers van Zorgerf Buiten-Land zich heel goed kunnen vinden.

"Het is wat ons betreft een mooi en emotionele uitzending geworden waarin op een integere manier levensverhalen van onze bewoners zijn weergegeven. Moeilijke en leuke momenten zijn zonder te forceren vakkundig vastgelegd. We vinden het belangrijk om te laten zien dat de verpleeghuiszorg een boeiende en mooie werkplek is. Je levert als medewerker in de zorg een belangrijke bijdrage om mensen met dementie een volwaardig leven te bieden. Het motto van het Zorgerf is dan ook: Voluit leven met dementie!", aldus René van der Leest, eigenaar van Zorgerf Buiten-Land.

In het programma is Anita bijvoorbeeld mee geweest met het wekelijkse marktbezoek in Putten, waar, naast het kopen van groente, even kibbeling halen vaste prik is. Ook viert Hennie haar 88ste verjaardag met haar medebewoonster. Ondanks dat ze hier al meer dan anderhalf jaar woont, denkt ze nog regelmatig dat ze er alleen maar logeert. Op het erf treft Anita ook Evert aan. Hij krijgt coaching bij de paarden om de verdrietige herinneringen aan de oorlog een plek te geven.  Verder ontmoet Anita Kees, hij is de man van bewoonster Lucy. Lucy (80) woont sinds acht weken op het erf en dat valt het echtpaar zwaar. Ze missen elkaars aanwezigheid. Wanneer het coronavirus uitbreekt, kan Kees niet meer op bezoek komen. Zou Lucy hem na al die weken nog wel herkennen? 

"Mensen met dementie verdienen wat ons betreft een vol en rijk leven, waarin kwaliteit van leven en alles wat nog wel kan, centraal staat. Dat is voor ons de reden geweest om mee te doen met dit programma. We merken dat de ouderenzorg te vaak negatief in het nieuws komt. Zoals Charles Groenhuizen al eens constateerde: positief nieuws is geen nieuws. Wat ons betreft dus wel. Breng positieve zaken aan het licht en wees een inspiratiebron voor anderen. Laat vooral zien wat werkt en leer van elkaar. Dat is wat wij als oprichters van het zorgerf nu als onze belangrijkste taak zien. Wij denken dan ook dat dit programma hier een belangrijke bijdrage aan levert", aldus Van der Leest.

Anita wordt Opgenomen in Putten is te zien op zondag 27 september om 21.15 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

Foto: Stijn Ghijsen
 

Zorgerf Buiten-Land

Adresgegevens

Veenwaterweg 3b
3881 RM Putten

Telefoon

T. 0341 491523

Meer info