Anja ten Bolscher (VVD) vindt jeugd de dupe van het beleid

De redacteur van Puttense Zaken ging op stap met Anja ten Bolscher, raadslid voor de VVD. Ten Bolscher koos voor de herdenkingshof waar vorige week nog de razziaherdenking werd gehouden.

“Vorig jaar ben ik voor het eerst bij de razziaherdenking geweest. De herdenking is stil en plechtig", aldus Ten Bolscher

"Nu was er voor het eerst een vrouw die aangaf wie de kransleggers waren. Dat vond ik al erg mooi. Wat mij betreft zou de herdenking nog meer een persoonlijk gezicht mogen krijgen. De razziageschiedenis kent veel Puttense families waar de herinneringen voortleven en veel Puttense kinderen groeiden op in een afwijkende gezinssamenstelling. Ik vind het belangrijk om het verhaal van Putten aan veel meer mensen te laten zien en te laten horen. Het is een unieke gebeurtenis. Waarom hebben wij geen museum waarin we onze geschiedenis kunnen laten zien? Ik begrijp best dat dit niet iets is voor een politieke partij, maar heel veel mensen vinden dit belangrijk. Ik pleit voor een mooi museum waar we groepen en klassen kunnen ontvangen. Die na hun bezoek aan het museum langs de diverse herinneringsplekken kunnen fietsen. Uiteraard zijn er ook individuen welkom in een dergelijk museum. Zo houden we de herinnering levend.”

Ten Bolscher kwam dertig jaar geleden in Putten wonen. “We vonden de sfeer hier geweldig. En met de bossen en het water dichtbij was de keuze voor Putten snel gemaakt. Inmiddels zijn we dertig jaar verder en de tijd lijkt hier te hebben stil gestaan. Nu worden er eindelijk wel weer toekomstplannen gemaakt en daar ben ik blij mee. Maar het zal nog wel even duren voordat alles weer op orde is.”

Terugblik
Ten Bolscher kijkt terug op het afgelopen jaar: “We hebben twaalf jaar dezelfde club in Putten aan het roer gehad en er is niets gebeurd op het gebied van wonen. Nu mogen we blij zijn als in 2025 de eerste huizen in Halvinkhuizen worden gebouwd. Ook het centrum is versloft en er is te weinig aandacht geweest voor het wegenplan. Mensen zijn ontevreden en dat is begrijpelijk. De jeugd heeft hier niet of nauwelijks kansen en dat gaat mij enorm aan het hart. Voor voortgezet onderwijs en stages moet onze jeugd uitwijken naar andere gemeenten, voor uitgaan kunnen ze niet in Putten terecht, voor starterswoningen moeten ze elders kijken en ook kleine appartementen worden hier niet aangeboden. We hebben de afgelopen jaren duidelijk niet gebouwd voor de jeugd. Het verschil met onze buurtgemeenten wordt steeds groter. Als er beleid was gemaakt dan had dit allemaal niet gehoeven. We moeten nu een inhaalslag maken en er is nog heel veel werk te verzetten. Dat is voor mij de reden geweest om de politiek in te gaan. De besluiten van de gemeenteraad hebben gevolgen voor alle inwoners. En daar moeten we ons bewust van zijn en blijven. Wij zitten er voor Putten.”

Ten Bolscher vervolgt: “De keuze voor de huidige coalitie doet eigenlijk geen recht aan de stem van de kiezer. Hun stem is niet gehonoreerd. Dat is jammer, want als de VVD in de coalitie was gekomen hadden we meer invloed kunnen uitoefenen. Als oppositiepartij bekijken we alle voorstellen van het college serieus en overwegen wat goed is voor Putten. Als het een goed plan is, dan stemmen we voor.”

Wat Ten Bolscher betreft mag ook het centrum van Putten wat bruisender worden. “Een aantal weken geleden hadden we ‘Rondje Putten’. Wat was het toen gezellig op straat en in de horecagelegenheden. Het bracht zoveel mensen op de been. Ik hoop dat dit een aanzet is tot meer activiteiten vanuit de horeca.”

Toekomst
“De jeugd is de dupe van het beleid wat er de laatste jaren is gevoerd. Mijn drive is om dat te veranderen en te verbeteren”, legt Ten Bolscher uit. “Ik heb een goed gevoel over de toekomst. Er zit nu een raad die echt wel vooruit wil. Uiteraard hebben we ook te maken met veel onzekerheden. De samenleving heeft er veel taken bijgekregen vanuit de landelijke overheid. Zo hebben we de opvang van statushouders en Oekraïners. We moeten uitvoering geven aan de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) en in de zorg gaat er steeds meer naar de thuissituatie van de inwoners. Ook op het gebied van woningbouw hebben we nog veel te doen en daarnaast werken we verder aan een levendig centrum. Putten is een mooi dorp waar het goed wonen is, maar laten we meer ruimte bieden aan onze jongeren, ouderen en ondernemers.”

“Kortom, er is heel veel werk te verzetten met heel veel uitdagende taken voor de gemeente”, besluit Ten Bolscher.
 
 

VVD Putten