Apostolisch Genootschap wil liefde in de wereld brengen ‘Dit is een ontmoetingsplek voor inspiratie om iets te betekenen’

Door Marco Jansen - Marjan Haccou en Magrietha Tomassen uit Putten zijn op 18 oktober 2022 officieel benoemd tot voorgangers van het Apostolisch Genootschap in Harderwijk. Een jaar later zijn ze helemaal thuis in hun vrijwillige rol. „We willen liefde en blijmoedigheid brengen en het helpt als je ziet dat dit voor een ander werkt.”

Ze wonen beiden in Putten en zijn het grootste deel van hun leven verbonden aan het Apostolisch Genootschap in het gebouw aan de Veldkamp 76 in Harderwijk

Marjan (65) kwam hier al vanaf ze twee jaar was en is bijna altijd gebleven. „Ik wil graag zin aan het leven geven en ik vind hier een groep mensen die daarbij ondersteunen en ongeveer hetzelfde willen. Ik krijg hier inspiratie, handvatten en voorbeelden en vind rust, balans en evenwicht.”

Magrietha (37) is al haar hele leven Apostolisch. Op naar negende verhuisde ze van Lemmer naar Harderwijk en kwam zo bij de jeugdkring. Marjan is nog haar kringverzorgster geweest en ook hebben ze deze ontmoeting voor jeugd samen geleid. „In de jeugdkring ga je met elkaar in gesprek over levensvragen passend bij je leeftijd. Die jeugd is inmiddels jongvolwassen.”
 
Zachte kracht
Het Apostolisch Genootschap wil werken aan de liefde in de wereld. Magrietha staat achter deze levensvisie. “De vraag ‘Wat zou de liefde doen?’ helpt mij heel erg om richting te geven als ik iets heel moeilijk vind. Dat is een zachte kracht, maar wel een grote kracht.
We leven in een turbulente wereld waarin veel gebeurt en ik veel hardheid zie. Je vraagt je soms af waar het heen gaat. Dat is niet de weg die ik wil kiezen. Ik wil liefdevol kijken naar een ander met een zacht hart: met compassie en interesse. Dat probeer ik ook te doen naar de kant waar ik eigenlijk niet op wil kijken. Dat wil niet zeggen dat ik gedrag goedkeur, maar door mij af te vragen waar jij gevoed bent en waar jouw wieg staat, stel ik mijn oordeel bij. Empathie tonen, begrijpen en niet afschrijven. Want wegkijken is de makkelijkste weg. Ik denk dat de wereld het keihard nodig heeft dat iedereen beetje verdraagzaamheid toont en mild kijkt naar de ander.”
 
Het Apostolisch Genootschap is voor haar een plaats voor ontmoeting met mensen die haar inspireren om de nieuwe week weer liefde te kunnen geven. „Soms kom je wat ophalen en soms wat brengen. Er zijn hier verschillende ontmoetingen: diensten op zondagochtend, jeugdkringen en activiteiten om richting te geven en je geloof te vertalen in de samenleving.”
 
Marjan en Magrietha geloven dat de mens in beginsel goed is. Marjan: „Dat is onze levenshouding, vanuit het gevoel dat we het leven gekregen hebben. We kunnen geen oorlog oplossen, maar wel liefde de wereld in brengen. Je hoeft niet alles goed en leuk te vinden, maar wel de ander zien en willen kennen en oog hebben voor wat er om je heen gebeurt. Dat kunnen ook je buren zijn of iemand op school. Door open en nieuwsgierig te zijn, kun je iemand accepteren zoals hij of zij is. Een compliment kan voor de één iets kleins zijn, maar voor de ander iets groots. Het helpt wel als je ziet bij een ander dat het werkt.”
 
Marjan en Magrietha zijn vorig jaar gevraagd als voorgangers. Op 18 oktober 2022 zijn zij officieel benoemd tot opvolgers van Marten van der Wal, die na tien jaar als voorganger bij het Apostolisch Genootschap in Harderwijk landelijk voorganger is geworden. In de tussentijd zat de gemeenschap een half jaar zonder. Magrietha: „Het is een vrijwilligersbaan die je bijna niet in je eentje kunt doen. Wij zijn samen gevraagd en hebben korte lijntjes naar elkaar en naar een kring van geestelijk verzorgers om ons heen.”

Afwisselend verzorgen ze de diensten op zondagochtend. Voorganger zijn betekent ook nabij zijn op kruispunten van levens, op bezoek gaan bij mensen die ernstig ziek zijn en het Apostolisch Genootschap toekomstbestendig maken. „We hebben 265 leden, maar de gemeenschap is wel wat ouder. We willen ook voor de toekomst aansprekend zijn, dat kan ook met andere vormen passend in deze tijd. We kijken daar vol vertrouwen naar uit. We geloven dat heel veel mensen zoeken naar een plaats waar ze gevoed worden in wie ze willen zijn en om zin te geven aan het leven. De deur staat bij ons altijd open voor ieder die zo’n plekje zoekt.”
 
Na een jaar zijn ze thuis in hun nieuwe rol. Marjan: „Mooi vind ik dat er zoveel gebeurt in de gemeenschap waarbij ieder met zijn of haar talent op eigen terrein aan het werk is. Dat was er al, maar we zien het nu beter en hebben er meer weet van.”

De lijntjes die Magrieta had zijn nu stevige lijnen geworden. „We hebben er plezier in en dit geeft me heel veel voldoening, waarbij ik mij ook persoonlijk kan ontwikkelen.”
 
Elke zondag om 10.00 uur houdt het Apostolisch Genootschap haar eredienst aan de Veldkamp 76 in Harderwijk (de tweede zondag van de maand online). Marjan en Magrietha heten je van harte welkom.

Magrietha Tomassen en Marjan Haccou zijn een jaar samen voorganger bij het Apostolisch Genootschap in Harderwijk.
Magrietha Tomassen en Marjan Haccou zijn een jaar samen voorganger bij het Apostolisch Genootschap in Harderwijk. Foto Marco Jansen.