Putten op weg naar Kerst

'Putten op weg naar Kerst’ wordt vanaf vandaag (zaterdag 9 december) weer gehouden. Door het hele dorp staan er kerststallen in de tuinen of achter het raam bij particulieren en in de etalages van een groot aantal winkels.

De kerststallen staan voor iedereen zichtbaar opgesteld, zodat belangstellenden ze tijdens een wandeling of fietstocht allemaal kunnen bekijken

Inwoners die dit leuk vinden kunnen ook meedoen aan 'Putten op weg naar Kerst' door zelf ook een kerststal bij het huis of in huis neer te zetten. Aanmelden kan nog steeds via de website www.puttenopwegnaarkerst.nl. Klik op 'Aanmelden' en vul het formulier in. Dan wordt de kerststal ook op de website vermeld.

Dit jaar is een bijzonder jaar voor de kerststal. Precies 800 jaar geleden - in 1223 - maakte Franciscus van Assisi in een grot in Gressio, Italie een replica van de stal in Bethlehem, met een echte voederbak als kribbe en een ezel en een os. Dit alles om het kerstverhaal zo realistisch mogelijk uit te beelden. Inwoners van naburige steden en dorpen werden uitgenodigd voor de Heilige Mis, die werd voorgedragen voor de kribbe. Dit gebeuren heeft diepe indruk op alle aanwezigen gemaakt. Het gevolg was dat de mensen met Kerstmis het geboorteverhaal zelf op deze manier gingen uitbeelden. Eerst stonden de stallen in de paleizen en kerken. Later ook bij gewone mensen. In huiselijke kring werden beeldjes uit hout gesneden of geboetseerd van klei. Zo is de huidige kerststal ontstaan en wordt wereldwijd het verhaal van de geboorte van Jezus verbeeld.