Bewoners vragen college om zich aan de afspraken te houden

​Tijdens de commissievergadering ruimte werd het collegevoorstel om vijfenveertig tijdelijke woningen te bouwen op een perceel tussen de Bijsterenseweg en de Nijkerkerstraat en een perceel aan de Huybertsenweg besproken. 

De commissieleden waren nog niet overtuigd dat deze locaties het meest geschikt zijn voor het bouwen van flexwoningen en hadden nog veel vragen aan de wethouder.

Vier bewoners maakten gebruik van het spreekrecht en gaven aan het niet eens te zijn met de bouw van de tijdelijke woningen op de percelen waarover verschillende afspraken zijn gemaakt en beloftes zijn gedaan. Kingma, bewoner aan de Bijsterenseweg, geeft aan: “Toen de bouw van de kerk werd aangekondigd deed toenmalig wethouder Gerritsen mondelinge toezeggingen aan de bewoners van de Bijsterenseweg en als tegenprestatie volgde in 2008 de visie ‘entree Putten’ met daarin de duidelijke vermelding dat er geen bebouwing zal plaatsvinden bij de entree van Putten, maar dat er zou worden ingezet op bebossing. In de definitieve gebiedsvisie Nijkerkerkerstraat werd afgesproken dat de bebossing plaats maakt voor een ‘landelijk open karakter’ zonder bebouwing. Deze visie werd in 2017 door de raad vastgesteld. In 2021 blijkt dat de gemeente in gesprek is gegaan met de kerk over de plannen van de flexwoningen. De gemeente gaat echter niet in gesprek met de directe bewoners, gezinnen met kinderen. Vervolgens ontvangt slechts een klein deel van de bewoners aan de Bijsterenseweg een eenvoudige brief waarin ze geïnformeerd worden over de plannen om twintig tijdelijke woonunits te plaatsen. Uit gemeentelijke stukken blijkt dat het in werkelijkheid gaat om woonunits zonder aparte slaapruimte met een gezamenlijke wasruimte die tevens dienstdoet als ontmoetingsruimte. Ook komt er een sociaal beheerder en zijn er korte lijnen met justitie en OM. Kinderen zijn hier niet welkom. Het gaat om mensen die uitstromen uit de GGZ en verslavingszorg. Er wordt een potentiële probleemwijk gebouwd naast onze gezinnen en wij maken ons zorgen over de veiligheid in onze buurt. Wij verzoeken de commissieleden dringend de afspraken en toezeggingen van het college na te komen. De bouw van de flexwoningen kan eenvoudigweg niet op deze beoogde locatie. Wees een betrouwbare overheid.”

Ook Hop, bewoner aan de Bekestere, voerde het woord. “Wij vinden de locatie aan de Bijsterenseweg ongeschikt voor flexwoningen. Het is een stuk grond in het buitengebied van Putten omringd door agrarisch gebied wat bestaat uit grasland, maisvelden met hier en daar een houtwal, vrijstaande woningen of een boerderij. Wij vinden de locatie ongeschikt voor het bouwen van flexwoningen. Het is namelijk de entree voor al het verkeer uit het westen. Inwoners en bedrijven zijn meer gebaat bij een mooie landelijke entree dan dat dit wordt verruild voor twintig goedkope flexwoningen waar de minderbedeelden en de noodgevallen van Putten zijn gehuisvest. Ons voorstel is dan ook om af te zien van de Bijsterenseweg als locatie voor tijdelijke woningen en op zoek te gaan naar andere mogelijkheden. Zo kan er worden gedacht aan tijdelijke huisvesting op recreatieparken of het bouwen van flexwoningen in Putten Zuid. Deze woningen kunnen dan later plaats maken voor de geplande permanente woningen.”

De heren Roosendaal en Geluk spraken tijdens de commissievergadering in over het bouwen van flexwoningen aan de Huybertsenweg. “Wij beseffen heel goed dat nieuwe woningen nodig zijn, maar hebben grote bezwaren tegen de gekozen locatie. Vanuit de omwonenden is er geen draagvlak voor het bouwen van flexwoningen op de schapenweide aan de Huybertsenweg. Er heerst een groot gevoel van onrechtvaardigheid. Dit gevoel komt vooral voort uit eerdere beloftes van de gemeente aan huizenkopers dat het betreffende perceel niet bebouwd gaat worden en het signaal van de gemeente dat wijk Bijsteren ‘af’ is. Het idee om het landelijke perceel in deze staat te behouden, komt van het college zelf en ligt vast in de gebiedsvisie uit 2017. Daarmee vormt dit plan van het college een draai van 180-graden op haar eigen beleid. We verzoeken dan ook om het college de locatie aan de Huybertsenweg niet verder te laten uitwerken voor het bouwen van de geplande flexwoningen en dus op zoek te gaan naar een geschiktere locatie. We zijn ook een online petitie gestart en die is inmiddels al door 380 Puttenaren getekend. Dat is een duidelijk signaal aan de bestuurders van ons dorp om zich aan haar eigen beleid te houden en de beloftes aan de wijk na te komen.”

De commissieleden hadden veel vragen over de locatie en de zorgvuldigheid van het proces. Wethouder ’t Jong legt uit: “We hebben een kleine vier jaar geleden een gebiedsvisie neergelegd waar de plannen voor het bouwen van tijdelijke woningen niet inpassen. Dat geef ik wel toe. Maar de wens voor het bouwen van flexwoningen ligt er al wat langer. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat we tussen de zestig en tachtig flexwoningen nodig hebben om aan de vraag te kunnen voldoen. We zullen creatief moeten zijn. Uit diverse onderzoeken bleek dat deze twee locaties het meest geschikt zijn. Uw motie ‘Flexwonen, geen woorden maar daden’ geeft de noodzaak van het snel bouwen van flexwoningen aan. Met dit voorstel hebben we geprobeerd om het niet bij woorden te laten maar ook tot daden te komen. De reis ernaar toe had anders gekund waardoor er misschien meer draagvlak voor was geweest. Bewoners zijn er goed in geslaagd om hun standpunten over de bühne te gooien. Wellicht hadden we eerst een avond kunnen organiseren en daar deze boodschap moeten brengen. We hebben voor deze locaties gekozen, omdat we hier snelheid kunnen maken. De infrastructuur en overige voorzieningen zijn al aanwezig in deze gebieden en een deel van de grond is in eigendom van de gemeente. Tijdelijk wonen is wonen in zijn volle omvang. We willen mensen niet ergens achteraf wegstoppen. Het zijn woningen voor gewone mensen zoals u en ik. Er zullen ook wel zorgvragers bijzitten maar die kunnen ook in andere wijken wonen. Andere locaties in Putten zijn niet op korte termijn zo kansrijk.”

’t Jong vervolgt: “We kunnen afwijken van eerder opgestelde gebiedsvisies, omdat de noodzaak voor flexwoningen en de heersende woningnood hier zwaarder weegt. Ik begrijp de zorgen van de omwonenden. Iedereen reageert bij elke verandering afwerend. Ik ga graag met de buurt in gesprek om te kijken waar we elkaar kunnen vinden. Ik heb niet het idee dat er op andere locaties geen bezwaar wordt gemaakt. Ook op andere locaties lopen we het risico op procedures.”

De insprekers kregen nog de gelegenheid om te reageren. Roosendaal geeft aan: “We hebben goede argumenten. Er ligt een gebiedsvisie, we denken aan de milieuaspecten en er zijn 380 Puttenaren die de plannen niet zien zitten. Hier wordt te gemakkelijk aan voorbij gegaan. We hopen dat hier nog goed over wordt nagedacht de komende weken.” Ook de heer Geluk wil benadrukken dat het afwijzen van deze locatie niet betekent dat er geen goede plek gezocht moet worden voor mensen die snel tijdelijke woonruimte nodig hebben. “Maar we vinden het wel belangrijk dat er woord gehouden wordt.”

Op donderdag 10 juni zal de gemeenteraad een definitief besluit op het collegevoorstel nemen.