​Bruisend Brandspuithuisje? (column)

Het college heeft de plannen voor het Brandweerhuisje goedgekeurd, de raadsleden van de VVD plaatsen vraagtekens bij het genomen besluit.

Het plan behelst de realisatie van een ruimte aan de zuidzijde van de kerktoren van de Oude Kerk

Het doel is om het zogenaamde brandspuithuisje 'terug' te plaatsen in de vorm van een expositieruimte voor het tentoonstellen van de oude brandweerattributen. Een van de argumenten is dat de expositieruimte een extra historische dimensie geeft aan dit deel van het centrum.

De totale kosten worden geraamd op 115.000 euro. Van dit bedrag wordt 60.000 euro bekostigd met een gift van Kringloopwinkel Overnodig. Het resterende bedrag van 55.000 euro komt, evenals het onderhoud, voor rekening van de gemeente Putten.

De VVD heeft bedenkingen bij het plaatsen van een soort vitrine tegen een van de mooiste gebouwen van Putten, de Oude Kerk. De kerk is gedeeltelijk opgebouwd met materialen van de eerste stenen kerk die op deze plek is gebouwd rond 1050, dus bijna duizend jaar oud. Wij zijn voor een bruisend centrum en we vinden dat we aandacht moeten hebben voor onze geschiedenis, maar doe het dan goed.

Met alle respect voor de architect, het is een ingetogen ontwerp geworden wat weinig aandacht vraagt voor een prachtige achtergrond. Wij hebben het gevoel dat er iets 'Puttens' ontstaat wat naadloos past bij de parkeerplaats voor het gemeentehuis. Om u een beeld te schetsen, het gebouwtje lijkt op een glazen prieel wat normaliter tegen een huis wordt geplaatst. Waarom niet een echt museum, bijvoorbeeld in het oude politiebureau of een andere geschikte locatie?

Het centrum moet in onze optiek bruisend worden, dit betekent gezellige horeca en uitnodigende winkels in ons prachtige dorps centrum. Wij zien niet wat een 'Brandspuithuisje' op deze locatie hieraan toevoegt.

Anja ten Bolscher

VVD Putten schrijft met enige regelmaat een column voor Puttense Zaken. Deze keer is het de beurt aan Anja ten Bolscher. Reageren? Stuur een email naar [email protected].

VVD Putten