Buurtbemiddeling: 'Het gaat niet om gelijk, maar om geluk'

Door Joyce Kruizenga-Elskamp - Iedereen kan weleens een minder prettige situatie meemaken in de buurt. Denk bijvoorbeeld aan geluidsoverlast, overhangende takken, onenigheid over erfscheidingen of parkeerproblemen. Maar wat nou als de irritaties zo hoog oplopen dat buren daarover ruzie krijgen met elkaar?

Maak gebruik van het inloopspreekuur van buurtbemiddeling in Stroud

Goed opgeleide vrijwillige buurtbemiddelaars proberen ruziënde partijen weer met elkaar te laten praten. En om deze drempel te verlagen is er een inloopspreekuur in Stroud. Eén van die buurtbemiddelaars is vrijwilliger Tim: “Je kunt ons gratis inschakelen. Wij zijn neutraal, geven geen oordeel en zijn dus volkomen onpartijdig. In wezen wil ieder mens in harmonie leven met z’n buren. Mijn ervaring is dat veel problemen gebaseerd zijn op aannames, die veelal niet eens blijken te kloppen. En het is tenslotte ook een keuze om gelukkig te willen zijn.”

Evelien Top is coördinator buurtbemiddeling in onze regio. Zij merkt dagelijks, dat je met buurtbemiddeling mensen goed kunt helpen. Maar dat het nog fijner is, als zij al eerder langs kunnen komen. Dus voordat iets kleins, een groot probleem gaat worden. Juist in het geval dat je denkt: ‘Wat moet ik nou met dit probleem en wat zijn de mogelijkheden?’ Preventief en laagdrempelig dus. “Daarom zijn we gestart met dit inloopspreekuur en dat blijkt eigenlijk heel goed te werken!”, aldus Evelien.

Top vervolgt: “Samen kunnen wij dan kijken wat het knelpunt precies is. Wij kunnen je advies geven over hoe je iets het beste kunt aanpakken. Of helpen met een brief schrijven of samen een gesprek voorbereiden. Want niets doen, lost zeker niks op. Dan durven mensen bijvoorbeeld niet meer naar buiten, uit angst om de buren tegen te komen. Dus laat het niet te ver oplopen, want het gaat uiteindelijk niet om gelijk, maar om geluk.“

Ook eens praten over een situatie met de buren? Kom dan naar het inloopspreekuur van buurtbemiddeling in Stroud, elke tweede maandag van de maand van 10.00 uur tot 12.00 uur. De eerstvolgende keer is op maandag 8 april.

Ook eens praten over een situatie met de buren? Kom dan naar het inloopspreekuur van buurtbemiddeling in Stroud, elke tweede maandag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur. (Foto: Joyce Kruizenga-Elskamp)