'Daling van het grondwater vergt enorme maatregelen'

De fractie van Gemeentebelangen maakt zich zorgen over de daling van het grondwaterpeil en daarom heeft fractievoorzitter Robin Hoogendijk schriftelijke vragen aan het college gesteld.

Inmiddels is de beantwoording binnen

“De drie beken, Oude Groevenbeek, Volenbeek en Schoonderbeek, zijn belangrijk voor de flora en fauna. Sinds 2018 viel het op dat deze beken volledig of deels droogvallen. In 2022 heeft Gemeentebelangen Putten de beken bezocht en heeft met betrokkenen hierover gesproken”, legt Robin Hoogendijk, fractievoorzitter van Gemeentebelangen, uit. “Er zijn een aantal maatregelen genomen waaronder het opschonen van de Volenbeek. Tijdens het bezoek werd bekend dat door vrijwilligers en het waterschap metingen gedaan worden om onder andere de grondwaterstanden te meten. Het hydrologisch onderzoek Volenbeek en Groevenbeek is afgerond en we hebben de resultaten van dit onderzoek ontvangen. Er zijn de nodige zorgen over het dalen van het grondwaterpeil. In dit rapport staat dat een aantal grote Puttense bedrijven veel grondwater gebruiken. Ook is bekend dat particuliere woningbezitters grondwater gebruiken voor onder andere het (bij)vullen van een eigen zwembad.”

Hoogendijk van Gemeentebelangen heeft, begin oktober, schriftelijke vragen aan het college gesteld over de uitkomsten van het hydrologisch onderzoek. Het college heeft kennisgenomen van de feitelijke conclusies van het onderzoeksrapport dat in opdracht van het waterschap is opgesteld. Met de aanbevelingen en adviezen kan het college instemmen en de betrokken partijen werken samen aan de opvolging hiervan.

Gemeentebelangen wilde weten of het college weet welke bedrijven veel grondwater gebruiken en of het college een opgave van deze bedrijven wil maken waarbij wordt aangegeven hoeveel grondwater zij jaarlijks gebruiken. Het college geeft aan: “Er is onderzoek gedaan naar de (industriële) grondwateronttrekkingen in Putten. Een aantal onttrekkers waren niet of niet juist in beeld. Het onderzoek geeft geen zekerheid dat nu alle onttrekkers in beeld zijn. De verwachting is dat de in potentie grootste onttrekkers zijn getraceerd. Voor de agrarische en particuliere onttrekkingen is er geen volledig beeld. Op dit moment wordt er door het waterschap (in samenwerking met de provincie) gewerkt aan het verbeteren van dit overzicht.”

“Hebben de bedrijven die grondwater onttrekken hiervoor een vergunning en wordt het gebruik van het grondwater gecontroleerd”, vraagt Hoogendijk. Het college geeft aan: “Provincie en waterschap zijn het bevoegd gezag ten aanzien van grondwateronttrekkingen. Voor kleine onttrekkingen geldt een meldingsplicht bij het waterschap en een vergunningsplicht tot een onttrekking van 150.000 kubieke meter per jaar. Voor grotere onttrekkingen dient er een vergunning te worden aangevraagd bij de provincie. Toezicht en handhaving valt ook onder het bevoegd gezag van waterschap en provincie en het waterschap controleert de bedrijven die onttrekken. Toezicht en handhaving behoeft verdere verbetering. Voor de veelal kleinere onttrekkingen door particulieren is op dit moment geen overzicht te geven. Waterschap en provincie richten zich in eerste instantie op verbeteringen rond de (grote) industriële onttrekkingen en beter zicht op de agrarische onttrekkingen.”

“Welke mogelijkheden zijn er voor het college en het waterschap om het onttrekken van grondwater bij bedrijven en particulieren te verminderen”, vraagt Hoogendijk. Het college geeft aan: “Het handelingsperspectief ten aanzien van het realiseren van klimaatadaptatiedoelen staat hoog op de agenda. Gemeente Putten maakt als praktijkgemeente deel uit van een pilot waarin gemeenten samen met provincie en waterschap kijken naar de wijze waarop één en ander kan worden geborgd. Hierbij wordt ook gekeken naar mogelijkheden om (grond)watergebruik te verminderen.”

Op de vraag wat het college gaat doen om het grondwaterpeil binnen dit gebied op peil te houden waardoor er weer water door de beken gaat stromen reageert het college: “Eind 2022 is een droogte-alliantie ontstaan in het gebied rond Volenbeek, Groevenbeek en omgeving Beekweg. Samen met onder meer provincie, waterschap, (natuur)stichtingen en betrokken land(goed)eigenaren kijken we naar mogelijkheden om op korte termijn de verdroging tegen te gaan. Dit willen we doen door maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat méér water wordt vastgehouden, bijvoorbeeld door het plaatsen van stuwen en het verondiepen van watergangen. Het voornemen is om vóór het eind van het jaar tot uitvoering te komen. De effecten van de maatregelen moeten worden afgewacht. Daarbij moet worden opgemerkt dat deze maatregelen de structurele daling van het grondwater op de Veluwe niet gaan veranderen. Daarvoor zijn grootschalige maatregelen op (de hogere delen van) de Veluwe nodig.”