​De overheid weet precies wat goed voor u is (column)

De overheid is er voor de samenleving en de gemeente is er voor haar inwoners, dat is zeker waar. Maar dat betekent nog niet dat de overheid en de gemeente zich maar overal mee moet bemoeien als het over het gemeenschappelijk belang gaat.

Het gaat vaak pas juist mis als de overheid zich met maatschappelijke initiatieven gaat bemoeien.

Het effect van overheidsbemoeienis is vaak averechts. Een voorbeeld.

In Sneek was er een paar jaar geleden een peuterspeelzaal die volledig draaide op vrijwilligers. Ouders brachten hun kinderen daar en maakten gewoon een rooster wie van de ouders dit keer op de kinderen zou passen. Niemand kreeg er iets betaald en ze kregen geen subsidie. Zo ging het 35 jaar naar ieders tevredenheid. Totdat de Tweede Kamer een wet maakte die de ‘kwaliteit’ van peuterspeelzalen moest ‘verbeteren’. Per groep, hoe klein de peuterspeelzaal ook is, moest minimaal één beroepskracht opgeleid en betaald worden. Tegen de vrijwilligers van de peuterspeelzaal in Sneek werd gezegd: wat u doet mag niet, u moet betaald worden. Terwijl ze helemaal niet betaald wilden worden.

De peuterspeelzaal legde zich uiteindelijke bij de situatie neer, want wet is wet. Dat betekent een subsidie-aanvraag regelen, een cao invoeren voor de leidsters en bijna een tientje per uur salaris voor de ouders op de groepen en verplichte rapportages uitvoeren. Tel uit je winst.

De meest succesvolle initiatieven vanuit de samenleving zijn zo’n succes, omdat de overheid zich er verder niet mee bemoeit. In Putten kennen we bijvoorbeeld de Witte Tent. Elk jaar zetten vrijwilligers vanuit de Hervormde gemeente zich in om de kinderen en jongeren van Putten te vermaken en hen kennis te laten maken met het christelijk geloof. Iedereen mag komen en het kost niets. Jaren stond de Witte Tent ’s zomers in de Groene Scheg en was het daar een drukte van belang. Maar dit jaar was dat vanwege corona helaas niet mogelijk en werd er een Tour de Witte Tent georganiseerd waarbij elke dag een andere wijk van Putten werd aangedaan. En de Witte Tent zelf wordt weer ondersteund door bedrijven. Zo gaf de gele supermarkt uit ons dorp gratis tasjes met inhoud om aan de kinderen mee te geven.

Tegen alle vrijwilligers zou ik willen zeggen: kijk uit met subsidie aanvragen bij de overheid. Wie betaalt die bepaalt en dat betekent vaak rapportages opstellen, verantwoording afleggen wat je met dat geld doet, managers aanstellen. De kwaliteit van het werk neemt niet altijd toe, de bureaucratie wel. En aan de overheid: de samenleving is veerkrachtig genoeg. Gewoon niks doen is vaak beter, voorkomt zinloze bureaucratie, is leuker voor vrijwilligers en last but not least, veel goedkoper.

Met het geld dat burgers in hun zak houden, kunnen ze mooi zelf vrijwilligers (financieel) ondersteunen. Of zelf vrijwilliger worden.

Regelmatig vertelt een Puttense politicus in een column wat hem of haar bezighoudt. Deze keer is het de beurt aan Jan van Meerveld, raadslid van het CDA. Reageren? Stuur een email naar [email protected].