'De recente opleving van het virus moeten we zien als een wake up-call'

​Locoburgemeester ’t Jong heeft de leden van de gemeenteraad een brief gestuurd over het coronavirus.

In deze brief schetst hij de actuele situatie over de impact van de uitbraak van het coronavirus

Het coronavirus verspreidt zich weer meer in Nederland. Het aantal mensen dat is besmet met het virus, neemt toe. In de teststraten stijgt het percentage positieve testen en het reproductiegetal (Rt) ligt voor het eerst sinds maart boven de 1. Het kabinet ervaart bij monde van minister Grapperhaus ‘een verslapping in ons gedrag’, maar neemt vooralsnog geen nieuwe landelijke maatregelen. Het kabinet sluit niet uit dat er lokaal wel maatregelen noodzakelijk zijn.

Algemene indruk Putten
De stijging van het aantal besmettingen concentreert zich in hoofdzaak in het westelijke deel van het land. In onze provincie is geen sprake van een grote stijging van het aantal besmettingen. In Putten stabiliseert het aantal besmettingen, na een kleine opleving in mei, zich. Op dit moment zijn in totaal 38 plaatsgenoten besmet, dan wel besmet geweest. Dat is aanzienlijk minder dan in de ons omliggende gemeenten. Het relatief lage aantal besmettingen is niet vanzelfsprekend. Ervaringen in onder andere Hillegom, Goes en Steenwijkerland geven aan dat het virus nog steeds op de loer ligt. Daar moeten wij ons allemaal goed van bewust zijn. Met de start van het toeristenseizoen wordt het ook aanmerkelijk drukker in Putten; in het centrum, op de stranden en op de parken en campings. Ik hoop dat iedereen de recente opleving van het virus als een wake up-call ervaart. Ik heb onze boa’s de opdracht gegeven om de mensen op straat nadrukkelijker te wijzen op de 1,5 metermaatregel en zo nodig verbaliserend op te treden. Ik ben onverminderd tevreden over de volwassen wijze waarop de ondernemers in het centrum invulling geven aan de 1,5 metersamenleving. Het ludieke protest met auto’s op het terras van Terra Nova heb ik als zodanig beschouwd. Wel heb ik de eigenaar met nadruk te kennen
gegeven dat deze situatie op de kortst mogelijke termijn beëindigd diende te worden. Aan deze oproep is gehoor gegeven.

In een brief aan de recreatieondernemers heb ik vorige week mijn waardering uitgesproken over hun inzet in de afgelopen, voor hen, moeilijke maanden. Ik roep hen op, om ook met de toestroom van toeristen, de regels onverminderd goed in acht te nemen. Het gemeentelijk beleidsteam komt gemiddeld nog één per week bij elkaar. Tijdens de vergaderingen beoordelen wij de situatie in Putten en bezien wij welke landelijke ontwikkelingen onze gemeente in het bijzonder raken. In de meest recente vergadering kwamen onder meer de thema’s handhaving, lokale maatregelen en de situatie rond de nertsenbedrijven aan de orde. Met het oog op de vakantieperiode schoven ook de vervangers aan bij de laatste vergaderingen. Ook de komende weken blijft het gemeentelijk beleidsteam operationeel.

De voorzitter van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG) heeft op 15 juli 2020 een nieuwe noodverordening vastgesteld. De nieuwe verordening bevat een aantal wijzigingen. Het gaat hier onder andere over de 1,5 meternorm, vervoer, sauna en wellness en verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg. Op onze website www.putten.nl verwijzen wij naar de nieuwe noodverordening. De aangekondigde noodwet laat vooralsnog op zich wachten. In VNOG-verband is een handelingsperspectief opgesteld met het oog op een onverhoopte lokale uitbraak van het virus.

Openbare orde: beslist maar vooral ook vriendelijk
Putten kent relatief weinig besmettingen en dat houden wij graag zo. De recente opleving op landelijk niveau, gekoppeld aan de toegenomen drukte in Putten, maakt dat ik onze boa’s de opdracht heb gegeven om een tandje bij te zetten. Bij overtreding van de regels volgt eerst een waarschuwing. Daarna zal, net als in de eerste coronamaanden, verbaliserend worden opgetreden. Via sociale media zullen in het bijzonder onze jongeren worden aangesproken om zich, hoe ingewikkeld dat ook is, aan de regels te houden. Dat doen wij in regionaal verband door middel van de campagne ‘Slimmer Chillen’.

Lokale economie
De afgelopen periode hebben wij in nauwe samenwerking met de ondernemersvereniging WCP (Winkelcentrum Putten) en de afdeling West-Veluwe van de Koninklijke Horeca Nederland gewerkt aan het ‘coronabestendig’ maken van het centrum van Putten. Inmiddels zijn op de drukke momenten (woensdagochtend en zaterdagmiddag) ook de al aangekondigde winkelcoaches actief. Zij beveiligen twee van de vier fietsenstallingen en samen met de boa’s zullen zijn het winkelend publiek zo nodig coachen. De weekmarkt (op twee locaties) verloopt goed. Ook hier neemt de drukte toe. Een enkele uitzondering daargelaten heb ik de indruk, dat de marktkooplieden de gemaakte afspraken goed nakomen. Van de eerste tranche van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) werd door in totaal 123.000 werkgevers gebruik gemaakt. In de gemeente Putten kregen 178 werkgevers de NOW-regeling toegekend. Dat zijn er 6,3 per 100 bedrijfsvestigingen. Landelijk ligt dit percentage op 7,1. Na het zomerreces hoop ik een meer specifiek inzicht te kunnen geven in de economische consequenties op lokaal niveau.

Landbouw: aandacht voor nertsenfokkerijen
Vanzelfsprekend hebben wij de ontwikkelingen rondom de besmette nertsen op fokkerijen in het zuiden van het land nauwgezet gevolgd, gelet op de aanwezigheid van nertsenfokkerijen in onze gemeente. Op dit moment is geen sprake van besmettingen op Puttense nertsenfokkerijen. In een brief aan de Tweede Kamer op 20 juli 2020 geven de ministers De Jonge en Schouten aan niet uit te sluiten dat zich in de komende periode nieuwe besmettingen op nertsenfokkerijen voor doen. Mocht er medio augustus sprake zijn van nieuwe besmettingen, dan overwegen beide ministers om tot preventieve ruiming van nertsen over te gaan. Het behoeft geen nader betoog dat deze ontwikkeling een grote impact heeft op de, in onze gemeente, gevestigde nertsenfokkerijen. Eerder al zijn wij in contact getreden met deze bedrijven. Dat doen wij de komende weken opnieuw.

Onderwijs, sport, jongeren en evenementen
Op 28 mei 2020 verzocht de raad ons om met de Puttense jongeren in contact te treden over de 1,5 metersamenleving. Ter uitvoering van deze motie hebben wij de afgelopen weken de jongeren opgeroepen om te reageren. Aan deze oproep hebben 35 jongeren gehoor gegeven. De opbrengst hiervan is door twee jongeren verwerkt in een open brief aan de raad. Deze brief heb ik vorige week in ontvangst genomen. Na het zomerreces komen wij hier nader met elkaar over te spreken. Onder voorwaarden is het weer mogelijk om evenementen te organiseren. Trefwoord is hier kleinschaligheid. Onze medewerkers zullen de aanvragen beoordelen in het licht van de noodverordening en het door de VNOG opgestelde evenementenkader. Het besluit van de organisatoren om dit jaar geen Ossenmarkt te organiseren ondersteun ik. Dit is een moeilijk, maar bovenal verstandig besluit.