Dorps karakter (column)

Sinds maart zijn we als lokale VVD actief in de gemeenteraad en de diverse commissies. Het woord ‘dorps karakter’ hebben we inmiddels vele malen gehoord bij de diverse vergaderingen ruimte/bouwen, informatieavonden en gelezen in het coalitieakkoord.

Zelf heb ik wel een beeld bij het woord ‘dorps karakter’ voor Putten maar tot op heden heeft niemand van de coalitie mij nog kunnen vertellen wat het precies is en hoe het eruit zou dienen te zien.

Wat wij als VVD graag zouden zien is dat er nu eens aan een definitie van een ‘dorps karakter’ wordt gewerkt met een duidelijke architectuur in vorm en beeldtaal met keuzes in materiaalgebruik et cetera.

Bij een ‘dorps karakter’ denken wij aan terugkijken in de historie wat een typische Veluwse bouwstijl was bij boerderijen, huizen, villa’s etc. en daarvan een eigentijdse vertaling maken naar het heden. De beeldbank van de gemeente Putten geeft voldoende inspiratie.
 
Als ik op vakantie ga binnen Europa en ik herkenbare cultuurhistorische stijlen zie die nog steeds worden toegepast vind ik dat mooi.
Met name het centrum van Putten heeft veel van zijn historische kenmerken en waarden verlopen. Inmiddels zijn er veel plekken in het dorp waarbij je werkelijk niet meer kan zien of je in Putten, Woerden, Roermond of Lutjebroek bent.

Helaas is het nieuwe appartementencomplex tussen de Hema en de Albert Heijn er weer een slecht voorbeeld van. Over smaak valt uiteraard te twisten en we kunnen er over blijven jammeren of zorgen dat we weer iets van de typische Puttense historische waarde in nieuwe gebouwen terugbrengen.
 
Jorrit Heinen
 
VVD Putten schrijft met enige regelmaat een column voor Puttense Zaken. Deze keer is het de beurt aan Jorrit Heinen. Reageren? Stuur een email naar [email protected].
 
 

VVD Putten