​Dorpsgenoten mee laten praten; doen! (column)

De gemeente is er om problemen op te lossen. Het belang van de inwoners staat altijd voorop. Putten maken we met elkaar!

We bundelen onze krachten en werken met plezier samen om de problemen op te lossen in onze eigen straat, buurt of wijk

Daarom vinden we het belangrijk dat de gemeente slimme en creatieve initiatieven van onze Puttense inwoners en ondernemers aanmoedigt. En bij belangrijke besluiten moeten onze dorpsgenoten in een zo vroeg mogelijk stadium worden betrokken.

De overheid moet eerder, vaker en beter actief luisteren naar burgers. En de overheid moet niet luisteren om iets bevestigd te krijgen, maar om samen verder te komen. Dat schrijft de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in zijn jaarverslag. Tevens geeft hij aan dat een goed gesprek met burgers in de praktijk nogal eens kan leiden tot verrassend eenvoudige oplossingen.

Als VVD Putten zitten Jorrit, Anja en ik nu bijna twee jaar in de gemeenteraad en wij zien en horen tijdens commissievergaderingen en in de gemeenteraad veel voorbeelden van betrokken dorpsgenoten die letterlijk aangeven zich niet gehoord te voelen of dat ze niet serieus genomen worden. Ik noem gewoon eens twee hele concrete voorbeelden:
 
Als het bedrijventerrein de Henslare wordt ontwikkeld is het plan een aantal wegen af te sluiten om sluipverkeer tegen te gaan naar de A28. Buurtbewoners in en om de Stenenkamerseweg hebben een participatietraject gedaan met buurtbijeenkomsten, vergaderingen, inloopbijeenkomsten en rapportages met alternatieven en uiteindelijk wil 96 procent van de betrokken buurtbewoners een gedeeltelijke afsluiting. Het college bestaande uit SGP, ChristenUnie, CDA en Gemeentebelangen schuift dit vervolgens soepeltjes in de prullenbak en doet gewoon haar eigen zin.

Vergelijkbaar is het traject die buurtbewoners hebben gedaan met de mogelijke bouw van flexwoningen bij de Bijsterenseweg. Dat was overigens tegen de belofte van het college in, want er zou op die plek niet gebouwd gaan worden Volledig overvallen door deze aankondiging, een paar jaar geleden, is een participatietraject gestart door betrokken buurtbewoners. Resultaat: wederom soepeltjes naar de prullenbak verwezen en het college doet gewoon haar eigen zin.
 
Kan iedereen altijd zijn of haar zin krijgen? Nee, dat niet. En dat snappen onze dorpsgenoten ook wel. Maar als hele evenwichtige alternatieven met een enorm draagvlak door grote groepen dorpsgenoten worden aangedragen dan is dat niet lastig maar juist een prachtig cadeau! Soms noem je dit zelfs gewoon democratie…!
 
Maar zoals een bestuurlijke ingewijde tegen mij verzuchtte: “We moeten niet de neiging hebben om te gaan luisteren naar burgers.” Tsja, met deze houding blijven burgers zich ongehoord voelen en blijft de kloof tussen burger en overheid, dus tussen Puttense burgers en het lokale bestuur, enorm en onnodig groot. En als je als politiek en overheid weer vertrouwd wil worden, zal je eerst vertrouwen moeten geven. 

Overigens moedig ik onze dorpsgenoten aan om hun mening te blijven delen met de politiek, met het bestuur en met elkaar. Want samen zijn we Putten!

VVD Putten schrijft met enige regelmaat een column voor Puttense Zaken. Deze keer is het de beurt aan Albert de Bruin. Reageren? Stuur een email naar [email protected].

VVD Putten