Feestelijk jubileum Nostalgiekoor Putten

​Door Joyce Kruizenga-Elskamp - Er was gisteravond (woensdag 10 januari) een klein feestje in Stroud. Het is namelijk alweer vijf jaar geleden, dat Welzijn Putten het Nostalgiekoor bedacht.

Een koor speciaal bestemd voor mensen met beginnende geheugenproblemen

Gijsbert Willem van Welzijn Putten: “Want samen zingen activeert het brein en heeft daarnaast een enorm verbindende factor. Elke woensdagavond van 19.00 uur tot 20.00 uur zingen ongeveer drieëntwintig ouderen de meest uiteenlopende liederen, onder leiding van de enthousiaste Paul de Haan en pianiste Wil van den Berg.”

En op deze jubileumavond was het extra feestelijk. Er werd gezongen onder toeziend oog van wethouder Jim van den Hoorn en er werd gefilmd door een TV-verslaggever van Omroep Gelderland.

Maar eerst werd er door Paul de Haan stilgestaan bij twee leden (van 96 en 79 jaar) die hen waren ontvallen. Er werden kort herinneringen opgehaald en ter nagedachtenis zong iedereen het lied ‘Daar ruist langs de wolken’. Waarna Paul het droevige gedeelte afsloot met de woorden: “En laten we nu weer vrolijk zingen met elkaar!” In vlot tempo kwam uit het grote repertoire van 97 liedjes, de ene na de andere meezinger langs. Van ‘Aan de Amsterdamse grachten..’ en een ‘Reisje langs de Rijn’ tot ‘Omdat ik zoveel van je hou!’. De teksten staan allemaal in groot formaat multomappen en in een goed leesbaar lettertype, zodat iedereen mee kan doen.

In de pauze was er koffie met feestelijk gebak en werden de vier betrokken vrijwilligers van het jubilerende koor Paul de Haan, Wil van de Berg, Hillie de Haan en Rinus van der Reijden even in het zonnetje gezet. Ze kregen een vogelhuisje ‘voor de zangertjes in de tuin’. Na de pauze zat de stemming er goed in. Iedereen zong uit volle borst mee en de dirigent liet enthousiaste danspasjes zien op het aanstekelijke uptempo liedje ‘Ai,ai, Olga’.

Wethouder Van den Hoorn liet de hele avond zien dat het niet om hem ging, maar om de leden van dit bijzondere koor. Hij zat niet apart, maar tussen de mensen in en zong alle liederen mee. Tot slot kreeg hij nog even kort het woord: “Ik ben geen zanger, maar heb wel een verzoeknummer dat eigenlijk alles zegt. Laten we afsluiten met nummer 54 ‘Samen in de naam van Jezus’.”

Uitzending van deze avond is op zaterdag 13 januari te zien bij TV Gelderland vanaf 17.00 uur met daarna elk uur een herhaling.

Vrijwilligers Hillie, Paul, Wil en Rinus werden in het zonnetje gezet. Foto: Joyce Kruizenga-Elskamp