'Geef mensen met dementie veel liefde, zoek oogcontact, blijf elkaar aanraken en heb geduld'

Bij De Hertogh Eten & Drinken werd vanmiddag (maandag 21 september) de Week van de Dementie geopend door wethouder Koops. Als openingshandeling overhandigde hij een van de foto’s van de fototentoonstelling ‘Alzheimer Fluisteren’ aan de gefotografeerde Jan. 

De Week van de Dementie is van start gegaan. Kijk voor alle activiteiten op de website www.liefdementie.nl

Deze tentoonstelling is vanaf vandaag in het dorp te zien. Voor belangstellenden die de foto’s willen zien ligt er een routebeschrijving klaar bij De Hertogh. “Ik vind het bijzonder om wethouder te mogen zijn in Putten en heb de afgelopen maanden kennisgemaakt met de samenleving. Wat wordt er hier in Putten veel gedaan en wat zetten veel mensen hun schouders eronder. Heel mooi om te zien. Dat geldt ook voor deze Week van de Dementie. Wat zijn er veel organisaties en mensen die er een bijzondere week van maken. Dementie is overal. Iedere familie heeft wel iemand met dementie of kent iemand met dementie. Daarom is het belangrijk om meer bekendheid aan deze aandoening te geven, bewustwording te creëren en te kijken hoe wij samen een dementievriendelijk dorp kunnen worden. Het is mooi dat we hier midden in de samenleving staan. En mooi ook dat de winkeliers hun etalageruimte beschikbaar stellen voor de bijzondere fototentoonstelling ‘Alzheimer Fluisteren’", aldus wethouder Koops.

De wethouder overhandigt de foto aan Jan. Op de foto is hij samen met zijn vrouw Tineke te zien. “Ik word altijd emotioneel als ik deze foto zie”, vertelt Jan. “Mijn vrouw Tineke en ik zijn 53 jaar getrouwd en mijn vrouw verblijft nu ongeveer drie jaar in een verpleeghuis. Contact met haar houden is zo belangrijk. Ik zeg altijd tegen haar dat ik blij ben haar te zien. Dementie begint heel langzaam. Opeens vroeg ze me hoe ze eigenlijk koffie moest zetten. De eerste keer reageer je daar verbaasd op, maar na verloop van tijd heb ik geleerd om niet te zeggen dat ze dat wel weet, maar het gewoon uit te leggen. Toen Tineke naar het verpleeghuis ging zei mijn dochter Annemiek tegen haar: ‘Mama je gaat uit logeren.” Ik trok me terug in de badkamer en heb daar even flink gehuild. Een ding wist ik namelijk zeker. Na vijftig jaar onder een dak te hebben geleefd wist ik dat het vanaf die dag voorbij was. Geef mensen die Alzheimer hebben vooral veel liefde, zoek oogcontact, blijf elkaar aanraken en heb geduld. Zij kunnen er niets aan doen.”

Jan vervolgt: “De foto’s geven een bijzonder beeld van Alzheimer. Ik zou zeggen bekijk de foto’s, laat ze op u inwerken en lees de bijbehorende tekst.”