Geen noodzaak voor een hospice in Putten

De gemeenteraad nam op 4 november vorig jaar de motie ´Hospice ook in de gemeente Putten´ unaniem aan. De vraag in de motie aan het college was om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor het hebben van een eigen hospice in onze gemeente.

Het college van burgemeester en wethouders ziet geen noodzaak voor een hospice in Putten

“De kwaliteit van leven in de laatste levensfase verdient zorgvuldige aandacht. Goede beschikbaarheid en toegankelijkheid van palliatieve zorg is essentieel voor mensen om goed afscheid van het leven te kunnen nemen. In Putten is geen hospice, maar er zijn wel lokale vrijwilligersorganisaties zoals de Nederlandse Patienten Vereniging afdeling Putten (NPV-Zorg voor het leven) en Stichting Hest. Zij ondersteunen mensen met praktische hulp thuis en waken ’s nachts om de mantelzorger te ontlasten”, legt het college uit in de raadsinformatiebrief aan de leden van de gemeenteraad. “Daarnaast zijn de huisartsen in Putten en het Netwerk Palliatieve Zorg Noordwest Veluwe van belang rondom de vraag naar een hospice in Putten.”

“De landelijk vastgestelde norm van het benodigd aantal hospicebedden per inwoner is vier tot zes bedden per 100.000 inwoners. De hospices in Ermelo en Nijkerk hebben samen 22 bedden per 200.000 inwoners. Daarnaast zijn ook in Harderwijk en Nunspeet hospices te vinden. Daarmee komt het aantal bedden in de directe regio van Putten boven de geformuleerde landelijke norm. De huisartsen geven unaniem aan dat het huidige aanbod volstaat en dat zij geen signalen ontvangen dat de hospices te ver weg zijn”, meldt het college. “Uit gesprek met het Netwerk palliatieve zorg Noordwest Veluwe blijkt dat de totale bedbezetting in het Willem Holtrop hospice in Ermelo en het hospice Nijkerk de afgelopen jaren afnam. In 2020 was respectievelijk 79 procent en 82 procent van de bed capaciteit in gebruik. In 2021 werd dit nog minder en was slechts 69 procent en 77 procent van de bed capaciteit in gebruik.”

Een extra hospice in Putten kan daarmee, volgens het college, een gevaar zijn voor het voortbestaan van de huidige hospices. “Mensen sterven het liefst thuis. In Putten overleden in 2020 en 2021 in totaal meer dan 425 inwoners. Daarvan stierven 21 mensen in het hospice in Ermelo of Nijkerk. Dit betekent dat nog geen vijf procent van de overleden inwoners uit Putten de afgelopen twee jaar stierf in een hospice. Een extra hospice kan de goede samenwerking in het gedrang brengen.”

Het college vervolgt: “In de regio werken de hospices en hun vrijwilligers samen. Zowel in het hospice Nijkerk als in Ermelo zijn vrijwilligers uit Putten te vinden. Vrijwilligers van Stichting Hest bieden ’s nachts vrijwillige ondersteuning aan de mantelzorger. Wanneer het hospice geen vrijwilligers kan vinden voor de nacht, biedt Stichting Hest een helpende hand. De vrijwilligers van Stichting Hest krijgen jaarlijks training vanuit het Willem Holtrop Hospice. Immers door elkaar te helpen en ondersteunen kan de beste zorg aan de inwoners van deze regio worden geboden. Door een extra hospice kan deze samenwerking onder druk komen te staan.”

“In het hospice van zowel Ermelo als Nijkerk, zetten inwoners uit Putten zich in als vrijwilliger. De gemeente Putten vindt hun inzet belangrijk. Beide hospices worden zodoende gesubsidieerd voor de trainingen die zij hun vrijwilligers uit Putten bieden. Een hospice heeft om rendabel te zijn in ieder geval vier kamers met goede bezetting nodig. Hospicezorg kent geen eigen bekostigingsstructuur. Medische en verpleegkundige zorg worden bekostigd vanuit de Zorgverzekeringswet. Daarnaast kan er in sommige gevallen een beroep gedaan worden op de Wlz of de Wmo. Verder is er de subsidie Regeling Palliatieve Terminale Zorg vanuit VWS welke gebruikt kan worden voor inzet, opleiding en coördinatie van vrijwilligers. Toch blijft een hospice voor een groot deel afhankelijk van de inzet van vrijwilligers, (financiële) bijdragen van particulieren, bedrijven, verenigingen, kerken en fondsen.

“Uit gesprekken met zowel de huisartsen blijkt dat er geen behoefte is aan meer hospicebedden in de regio. Wel is er volgens hen vooral behoefte aan meer eerstelijnsverblijf in Putten. In een eerstelijnsverblijf hoeven ouderen die tijdelijk in verband met ziekte niet thuis kunnen verblijven, niet in het ziekenhuis opgenomen te worden. Mensen kunnen hier terecht om te herstellen van hun behandeling.” De gemeente Putten gaat met huisartsen en relevante netwerkpartners in gesprek met de zorgverzekeraar. Het doel is onderzoeken of er meer eerstelijnsverblijf in Putten mogelijk is.

Foto: Pixabay