Heerenkamer voetbaltoernooi voor vluchtelingenjeugd

Door Marco Jansen - Kinderen en jongeren van het azc een dag onbezorgd laten sporten en ontspannen. Dat is het Heerenkamer voetbaltoernooi voor vluchtelingenjeugd op zondag 25 juni bij VVOG. Het project is opgezet door Jan-Erik Issing en Johan Leene van de Heerenkamer Noordwest-Veluwe, met als doel een compleet verzorgde dag als onvergetelijke herinnering.

‘Met leuk dagje uit verbinding maken’

Jan-Erik Issing (48) uit Ermelo en Johan Leene (47) uit Harderwijk zijn al jeugdvrienden vanaf hun 15de. Issing is commercieel directeur bij Overhoff ICT, Leene is zelfstandig beleggingsmakelaar bij Maxoz Vastgoed. Tien jaar geleden richtte Issing samen met Walter Peters de Heerenkamer Noordwest-Veluwe op, waar Leene zich direct bij aansloot. Deze stichting heeft inmiddels zo’n 30 leden uit de directe omgeving, met een ondernemende houding, actief in verschillende bedrijfstakken. De club komt één keer per maand bij elkaar op verschillende locaties, vaak bij bedrijven of horecagelegenheden. Een bedrijfsbezoek of spreker geeft een avond inhoud.

Voetbaltoernooi vluchtelingen foto Marco Jansen
Vrienden Johan Leene en Jan-Erik Issing. (foto: Marco Jansen)

Compleet verzorgde dag
Vroeger had de Heerenkamer een jaarlijks vakantieweekend; met het 10-jarig bestaan zijn Issing en Leene gevraagd een ‘vader en kind doe-activiteit’ te organiseren voor een goed doel. "Vanuit het jaarplan is het thema dit jaar ‘van binnen naar buiten’. Wij hadden de vrije hand en het leek ons fantastisch om een voetbaltoernooi te organiseren voor vluchtelingenkinderen. Onze eigen kinderen voetballen die dag samen met de kinderen van het azc en 23 vaders helpen mee in de organisatie bij alles wat er die dag moet gebeuren. Een wedstrijdcommissie bemannen, een team coachen, een wedstrijd fluiten of helpen in de catering. We ambiëren een compleet verzorgde dag waarbij de kinderen uit het azc met de bus worden opgehaald en gebracht, een lunchpakket en een frietje krijgen. We proberen rekening te houden met dieetwensen. Kortom: het wordt een compleet dagje uit.”

Sport en spelplezier
Een broodje smeren, coachen en je eigen kinderen zien sporten met vluchtelingenjeugd, dat lijkt Issing en Leene een geweldig vooruitzicht. "Deze activiteit is heel toegankelijk voor alle jeugd, of je nu wel of niet iets met voetbal hebt. Even een dag geen zorgen, maar sport- en spelplezier. Sport verbindt: onze kinderen leren de vluchtelingenkinderen beter kennen en als vaders kunnen we de kinderen iets waardevols meegeven.”

Vanuit de Heerenkamer doen 44 kinderen en jongvolwassenen mee tussen de 8 en 22 jaar. Vanuit het azc worden 40 tot 45 kinderen verwacht in de leeftijd van 8 tot 20 jaar. De organisatie gaat uit van 80 tot 90 voetballende kinderen en negen teams die zeven tegen zeven tegen elkaar gaan spelen. Het besloten toernooi begint om 10.00 uur en duurt tot 14.30 uur. "Sportiviteit staat op één, na afloop is er voor iedereen een medaille en prijzen voor de winnaars. We gaan ook proberen voor sportkleding te zorgen.”

Sponsoren
De Heerenkamer Noordwest Veluwe had bij aanvang een budget van nul euro, maar deze dag is alleen mogelijk met hulp van sponsoren. "VVOG verleent alle medewerking: we mogen gebruik maken van de velden, kantine en kleedkamers. Het is ook fantastisch dat organisaties van onze leden ons steunen. Maar we zijn er nog niet en iedere bijdrage is van harte welkom.”

Bart Latour, programmabegeleider van het COA, vindt het erg mooi dat kinderen uit het azc de kans wordt geboden om verbinding te maken met hun leeftijdsgenoten uit Harderwijk. "Het is een leuk dagje uit waarbij ze zien hoe alles er aan toe gaat en geregeld wordt bij een voetbaltoernooi in Nederland. Op het azc is een klein jeugdteam gestart met bewoners die in hun land van herkomst voetbaltrainer waren. Ook voetbalcoaches van GA! Harderwijk komen hier elke week op maandag en donderdag voetballen met jongeren. Vanuit die groepen gaan we werven en we zullen ook langs de deuren gaan. Wij verwachten ongeveer twee weken van tevoren door te kunnen geven wie er komen. Er wonen hier een aantal gezinnen, waardoor voldoende kinderen aan kunnen sluiten, maar de groep wisselt wel altijd. Dit wordt voor hun een bijzondere dag en ik hoop er zelf ook bij te zijn.’’

Wilt u bijdragen aan deze onvergetelijke dag? Neem dan contact op met Johan Leene of Jan-Erik Issing: [email protected]