​Het eindigt bij gedrag (column)

Ook ik werk inmiddels al ruim een jaar vanuit huis. Niet alleen voor mijn dagelijks werk, maar ook al het politieke werk voor de gemeente Putten gaat digitaal. 

Het beeldscherm en ik brengen eigenlijk te veel tijd met elkaar door.

Gelukkig staat mijn bureau zo gepositioneerd dat ik af en toe ook even een blik naar buiten kan werpen. Niet dat daar nou heel veel te zien valt. Tot een paar weken geleden. Om de paar minuten een kind op de fiets. Netjes stoppen bij het stopbord, vinger uitsteken en gaan. Na een paar fietsers dacht ik: dat zal het nationaal fietsverkeersexamen wel zijn.

Ontzettend waardevol dat het verkeersexamen voor basisschoolkinderen er nog steeds is. Verkeersveiligheid is een belangrijk thema en zeker ook de veiligheid van de fietser in het bijzonder. Als fietser ben je erg kwetsbaar en ook onze kleinste inwoners maken al jong gebruik van de fiets. Wat was ik vroeger trots als er op mijn verjaardag een ingepakte fiets in de woonkamer stond.

Als politiek kun je heel veel maatregelen treffen om het verkeer veiliger te maken. Zo wordt er momenteel gewerkt aan een veiligere oversteek aan de Hoofdlaan/N798. Wat wij als politiek moeilijker kunnen beïnvloeden is het gedrag van mensen. Niet alleen het fietsgedrag van onze weggebruikers, maar denk ook aan het component gedrag in bijvoorbeeld de energietransitie. Ook daarin is het menselijk gedrag een belangrijk aspect en de sleutel tot succes.

We vragen onze inwoners om energie te besparen en huiseigenaren om hun woning te verduurzamen. Ook als de Woningstichting Putten energetische verbeteringen doet aan een woning, hangt het uiteindelijke succes af van het gedrag van de huurder in de duurzame woning. Kortom: het begint en eindigt met het gedrag van ons allemaal.

Regelmatig vertelt een Puttense politicus in een column wat hem of haar bezighoudt. Deze keer is het de beurt aan Joyce Kamphuis, raadslid van Wij Putten. Reageren? Stuur een email naar [email protected].