Humanitas helpt mensen weer grip op hun leven te krijgen

Vereniging Humanitas Noord-Veluwe is er voor iedereen die het even niet alleen kan. De hulp van Humanitas kost niets, is tijdelijk en op basis van gelijkwaardigheid. 

De vrijwilligers van Humanitas bieden praktische hulp, tips, vriendschap en gezelschap

“Wij zien dat steeds meer mensen in de problemen komen en willen graag laten weten dat wij er voor hen zijn”, legt Andrea Brouwer, bestuurslid van Humanitas Noord-Veluwe, uit. “Wij lopen een stukje op met iemand die er alleen voor staat, bieden een luisterend oor voor wie zich alleen voelt of leren iemand zijn eigen administratie weer op orde te brengen. Wij helpen mensen weer grip te krijgen op hun leven, ongeacht hun cultuur, geloof of levensbeschouwing. Zo krijgen mensen de regie weer terug over hun eigen leven. Alle activiteiten worden uitgevoerd door ervaren en deskundige vrijwilligers.”


Waar kan Humanitas ondersteuning bieden?

Thuisadministratie
Thuisadministratie is er voor iedereen, jong en oud, die moeite heeft om zijn of haar administratie te organiseren en hierbij wel wat hulp kan gebruiken. “Door omstandigheden raken mensen soms het overzicht kwijt. Bijvoorbeeld door het overlijden van hun partner, bij een scheiding of bij het verliezen van een baan. Dan kunnen rekeningen en formulieren zich opstapelen”, legt Andrea uit. “Blijf hier niet te lang mee rondtobben. Schakel de hulp in van de vrijwilligers van Humanitas Thuisadministratie. Zij helpen graag.”

Steun bij Rouw
Rouwverwerking kost veel energie, en soms kunnen mensen er helemaal doorheen zitten. Steun Bij Rouw helpt. Een vrijwilliger, vaak een lotgenoot, reikt graag de hand en zoekt mensen thuis op. Herkenning, erkenning en steun bieden troost. Uiteraard wordt er vertrouwelijk omgegaan met alles wat er wordt besproken.

Ondersteunend Contact
De werkgroep Ondersteunend Contact is er voor iedereen die zich eenzaam voelt, ongeacht levensverhaal of leefomstandigheden. De werkgroep biedt vriendschappelijk en ondersteunend contact, bedoeld om sociaal isolement te voorkomen of te doorbreken.

Financieel Café
Het Financieel Café is er voor iedereen die wel wat hulp kan gebruiken bij de administratie en/of financiën. Iedereen is welkom voor bijvoorbeeld het aanvragen van toeslagen, een uitkering of het invullen van een formulier. "In iedere plaats waar we werkzaam zijn is er een dergelijk initiatief."

Humanitas Levensboek
Andrea geeft aan: "Het maken van een Levensboek helpt structuur aan te brengen in jouw levensverhaal. Heb je veel meegemaakt en wil je dit delen, maar weet je niet hoe je dit aan kan pakken? Blijf er niet mee zitten! Deel de ervaringen met een vrijwilliger van Humanitas en die helpt mensen weer op weg. Elk verhaal is uniek en de moeite waard.”

Vereniging Humanitas Noord-Veluwe is actief in Elburg, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Nijkerk, Nunspeet, Oldebroek en Putten. Kijk voor meer informatie op de website www.humanitas.nl/noord-veluwe of bel naar telefoonnummer 06-5358 0007. Ook voor mensen die interesse hebben om mee te helpen als vrijwilliger.

Andrea Brouwer bij het Financieel Café in Putten
Foto en tekst: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer