​“Ik had eigenlijk boswachter willen worden!”

Door Joyce Kruizenga-Elskamp - Het is een wonder als je Eddy (Ed) Gebbink een avondje op de bank treft. Overdag is hij druk met zijn Hoveniersbedrijf Eddy Gebbink Tuinen en zie je zijn zwarte bus met groene opdruk overal rijden.

Tijd voor vrije tijd… “Ik had eigenlijk boswachter willen worden!”

Ed: “Volgend jaar vier ik alweer mijn dertigjarig jubileum! Voor mij stond vroeger vast, dat ik ‘in het groen’ wilde werken. Eigenlijk wilde ik boswachter worden, maar mijn vakkenpakket sloot helaas niet aan. Ik begon een studie gecombineerd met werkend leren bij een hovenier. Toen werd ik als laatste lichting opgeroepen voor militaire dienst, maar ik heb in die periode alleen maar in mijn huis en in het huis van mijn sergeant geklust.”

Toen Ed klaar was met zijn ‘dienstplicht’, begon hij als zelfstandige. In 1995 was hovenier nog een beschermd beroep en moest hij al zijn diploma’s laten zien. Je zou verwachten dat je met een zwaar beroep als hovenier ’s avonds moe, maar tevreden op de bank ploft. Maar Ed zoekt ontspanning door inspanning en stapt op zijn fiets. Zijn doel is om per week minimaal 100 kilometer te fietsen. En dat haalt hij ruimschoots.

“Ik ben lid van SV Putten, voor wielrenners en mountainbikers en ik doe graag het laatste. En weet je waarom? Bij wielrennen blijf je nadenken, maar bij mountainbiken moet je je hoofd erbij houden. Dus zo fiets ik mijn hoofd leeg. Anders sta ik altijd ‘aan’ en ga ik maar door. Ook heb ik met vier vrienden een eigen clubje en fietsen wij elke zondagochtend zo’n zestig tot tachtig kilometer. Eén keer per jaar gaan we fietsen in het buitenland; bijvoorbeeld de Eiffel of het Sauerland.”

Daarnaast fietst Ed ook meestal twee keer per week met zijn vrouw Ingrid, maar dan op de gravel bike. Vaak zo‘n zestig kilometer. Favoriet zijn de Kroondomeinen. Soms gaan de fietsen achter op de auto en rijden ze naar de kust of naar Limburg. “Ons doel voor komende zomer is om het Pieterpad te fietsen. Een tocht van 500 kilometer dwars door Nederland; van Pieterburen tot de Sint Pietersberg.” Samen met de zus en zwager van Ingrid hebben ze ook nog twaalf jaar lang een B&B gerund, maar die is nu gesloten. Zo heeft Ed waarschijnlijk nog meer tijd over om te kunnen fietsen.

De twee grote passies van Ed: ‘in het groen’ en fietsen. Foto: Joyce Kruizenga-Elskamp