Lessons Learned (column)

De nieuwe kruising Hoornsdam – Waterweg zet Putten weer op de kaart in Nederland. Tv-zenders en kranten besteden volop aandacht aan een unieke kruising. Nou ja, kruising?

Het is een kruising geworden die bestaat uit compromis

En dat resulteert in een voor geen van de betrokken partijen gewenst resultaat. Niet iets om trots op te zijn lijkt mij. Vanaf de start lijkt deze kruising al een hoofdpijn dossier te zijn. Bedrijven komen in opstand vanwege de lange afsluiting, ambulances die te laat aankomen omdat de afsluiting niet is aangegeven, een slagboom die moet zorgen dat verkeer er nog niet langs kan en vervolgens een kruising die volgens Veilig Verkeer Nederland onveilig en gevaarlijk is.

Zelf heb ik ook een kijkje genomen; als je de verkeersregels volgt dan kom je er wel uit. Ik zie wel dat het met name voor fietsers slecht overzichtelijk is en dat groot verkeer zoals vrachtwagens moeite hebben met het nemen van de bochten en hierbij over andere rijbanen moeten rijden.

Alle negentien raadsleden hebben voor dit ontwerp gestemd. Nu het lastig wordt en er vragen gesteld worden verschuilen zij zich achter het feit dat ze geen verkeerskundigen zijn. Makkelijk om dan de betrokken wethouder hierop aan te spreken. Iedereen had zich beter moeten laten voorlichten door (externe) experts en bij twijfel het hele project verder moeten laten onderzoeken. Stel nu dat er een kind wordt doodgereden door een vrachtwagen, wat zeg je dan als raadslid? Ga je dan naar de ouders om te vertellen dat je geen verkeerskundige bent en er niets aan kan doen?

Onder de inwoners van Putten spelen veel vragen; was een rotonde dan niet makkelijker geweest? Hadden we de kruising niet gewoon moeten vernieuwen?

Al sinds de oudheid zien wij de geschiedenis als “leermeester van het leven” - “magistra vitae”, om het met Cicero te zeggen. Door te bestuderen kunnen we leren van fouten uit het verleden, deze in de toekomst vermijden en de dingen beter aanpakken.
Ik zou graag zien dat we dit project als gemeente gaan evalueren en hier onze lering uit halen. Wat is er misgegaan? Is de burgerparticipatie wel goed verlopen? Is de aanbesteding zorgvuldig gedaan (slechte input geeft slechte output)? Hadden we de budgetoverschrijding kunnen voorkomen? Met andere woorden, wat zijn de Lessons Learned.

VVD Putten zal met enige regelmaat een column schrijven voor Puttense Zaken. Deze keer is het de beurt aan Ronald Kingma. Reageren? Stuur een email naar info@puttensezaken.nl.

VVD Putten