'Meedoen in Putten' bij Het Lichtpunt

​Een Gelukskoerier van de Stichting Gelukkig Ouder Worden reed gisteren een groepje van acht mensen langs diverse organisaties in Putten om zich te verdiepen in de organisatie en zich hier eventueel aan te melden voor het doen van vrijwilligerswerk.

Als eerste deed het busje de zorginstelling Het Lichtpunt aan.

Deze zorginstelling is gevestigd aan de Hessenweg en Reijer en Mathanja van den Brink ontvingen de deelnemers van ‘Meedoen in Putten’ hartelijk met koffie en wat lekkers. “Wij gaan ons bij Het Lichtpunt richten op mensen die te kampen hebben met geheugenproblematiek en jongeren die te maken hebben met een burn-out. Bij de jongeren voeren we langzaam de druk weer op om ze klaar te stomen voor de maatschappij. Bij mensen met geheugenproblemen zullen we juist de druk proberen te verminderen. De noodzaak voor een dagbesteding voor deze doelgroep is groot. In deze regio is er eigenlijk te weinig. Voor ouderen zijn er voldoende opvangplekken, maar voor jongeren zijn er veel te weinig mogelijkheden. We vinden het belangrijk dat we mensen krijgen die voelen dat deze plek bij hun past en als een activiteit niet bij hen past, dan zoeken we verder tot we iets vinden wat hen wel aanspreekt.”, legt Reijer uit. “Daarnaast richten we ons ook op de ontwikkeling van de Nederlandse taal voor mensen die dat niet voldoende beheersen. We zitten nog in de opstartfase van onze dagbesteding, dus vrijwilligers die ons komen helpen kunnen zien hoe we onze zorginstelling opbouwen vanaf het begin.”

Reijer vervolgt: “Momenteel hebben we veel onderhoud- en beheeractiviteiten, we maken wandelingen,  gaan het bos in en hebben activiteiten met paarden. De komende periode hopen we hier mensen (vrijwilligers) te ontvangen die ons willen helpen en ondersteunen met het maken van een dierenweide, een moestuin, maar ook schoonmaakwerkzaamheden en dierenverzorging behoren tot de werkzaamheden. Daarnaast werken we hard aan het vestigen van onze dagbesteding en daarbij kunnen vrijwilligers ons ook ondersteunen.”

“De beheer- en onderhoudswerkzaamheden willen we steeds meer uit handen geven en ons steeds meer gaan concentreren op mensen. We zijn al een half jaar geleden begonnen met het schrijven van een bedrijfsplan. We willen jongeren combineren met ouderen. We hebben ons daarin verdiept en de resultaten zijn positief. Onze focus zal dan ook liggen op de wat jongere mensen met geheugenproblemen, zeg maar tussen de vijftig en zestig jaar. Nu is er voldoende aanbod voor 80-plussers met de bijbehorende activiteiten, maar die jongere groep is nog in staat om fysiek alles te doen. We gaan hen dan ook motiveren om in beweging te blijven We bouwen een grote werkschuur, een dierenweide en een tuin en we zoeken naar activiteiten die bij deze doelgroep passen. Er zal ruimte zijn voor twee groepen van negen personen. Bij onze zoektocht naar vrijwilligers kunnen we ook vrijwilligers inzetten die wat extra’s nodig hebben. Als we daaraan kunnen bijdragen, dan is dat alleen maar mooi. Het maakt voor ons dus niet uit of we daar ook tijd in moeten stoppen of dat het ons tijd oplevert. We gaan er, met elkaar, iets moois van maken met een positieve uitwerking voor iedereen”, besluiten Reijer en Mathanja van den Brink.

“We hebben een molen gebouwd met mensen die dementie hebben. Een molen past goed bij Nederland, maar het moet nog wat gepimpt worden. Dat gaan we nu met elkaar doen. Na een half uurtje van schilderen en informatieverstrekking stapten de deelnemers van ‘Meedoen in Putten’ weer in de bus op weg naar de volgende locatie.