​'Meer zang is minder zorg', dankzij Participatiekoor Putten

Wie te horen krijgt dat hij dementie heeft, ervaart al snel dat meedoen niet meer zo vanzelfsprekend is. Niet omdat men niets meer kan, maar omdat vaak de juiste ondersteuning ontbreekt.

Bij Participatiekoor Putten is dat anders

Onder leiding van dirigente en kerkmusicus Carla Schulte is het Participatiekoor op zaterdag 24 februari bij ZorgErf Buiten-Land van start gegaan met een gevarieerd programma. Participatiekoor Putten bestaat uit 55 deelnemers waarvan vijftien leden met dementie. Onder de titel ‘Thank you for the music!’ gaan de koorzangers aan het werk met vier beroemde koralen van Bach en drie beroemde hits uit de lichte muziek, waaronder het wereldberoemde Thank you for the music van ABBA. Op vrijdag 22 maart zal het Participatiekoor samen met pianist Peter Jan de Feijter een concert verzorgen.
 
Het Participatiekoor is een zangvereniging waar mensen met dementie ongehinderd meedoen en samen met ervaren koorzangers zingen, zogenoemde mantelzangers. Het Participatiekoor is een gewoon koor, maar met dat verschil dat er zowel mensen met als zonder dementie samen zingen. De koorzangers zonder haperend brein delen hun passie voor muziek graag met hen die zonder ondersteuning niet meer mee zouden kunnen zingen.
 
Meer zang is minder zorg
Door samen te zingen en waar nodig ondersteuning te bieden, levert elk Participatiekoor een significante bijdrage aan het welzijn en de positieve gezondheid van mensen met dementie. Deze methode van samen zingen, die gestoeld is op principes van gelijkheid, solidariteit, autonomie en participatie, leidt er zelfs ook toe dat mensen met dementie verbeterde cognitieve functies laten zien, zoals betere spraak, meer levensvreugde en zingeving ervaren. Ook ontwikkelen zij betere en nieuwe sociale relaties en krijgen zij meer zelfvertrouwen.
 
Participatiekoor Putten is een initiatief van Yvonne van der Leest van het Zorgerf, de Stichting Participatie met Dementie en het Lang Leve Kunst Fonds. Voor meer informatie kunnen belangstellenden terecht bij Yvonne van der leest ([email protected]) of een kijkje nemen op de website www.participatiekoor.nl.