NS treincoupé voor de bewoners van Elim

​Bij Woonzorgcentrum Elim wordt vandaag, in het kader van NLDoet, een treincoupé opgebouwd in de brasserie. De treincoupé heeft originele treinonderdelen uit oude dubbeldekkers van de NS. 

De NS treincoupé helpt de bewoners van Elim om een prachtige herbeleving te laten ervaren

Vorig jaar introduceerden Alzheimer Nederland en NS de Hoofdreiscoupé. Een Hoofdreiscoupé biedt mensen met dementie de mogelijkheid om weer met de trein te reizen, zonder daarvoor de deur uit te hoeven. Deze treincoupé ‘reisde’ in 2021 en 2022 langs verschillende verpleeghuizen en bezocht alle provincies. Inmiddels heeft deze Hoofdreiscoupé een vaste plek gekregen in een verpleeghuis.
Dit succes kreeg een vervolg: om dementie nog meer onder de aandacht te brengen besloten de NS en de stichting Alzheimer Nederland overbodige treinonderdelen aan te bieden. De onderdelen voor de treincoupés komen uit oude dubbeldekkers. De NS streeft naar honderd procent circulaire treinen en kijkt daarom goed of treinmateriaal hergebruikt kan worden of ergens anders een nieuwe bestemming kan krijgen. Verpleeghuizen krijgen de mogelijkheid om zodoende een eigen treincoupé voor bewoners met dementie te maken. Een oproep voor belangstellenden werd opgestart. Medewerkers van verpleeghuizen en naasten van mensen met dementie in het verpleeghuis reageerden massaal op deze oproep. Uit ruim zeshonderd aanmeldingen zijn tweeëntwintig verpleeghuizen geselecteerd, waaronder Elim.

Dementie in Nederland
In Nederland zijn op dit moment ongeveer 290.000 mensen met dementie. De verwachting is dat dit aantal stijgt tot ongeveer 420.000 in 2030 en 520.000 in 2040. Eén op de vijf mensen krijgt dementie. Mensen met dementie verliezen in toenemende mate hun cognitieve vaardigheden. Dit heeft grote invloed op het leven van de persoon met dementie, maar ook op dat van zijn of haar naasten.

Waarom een Hoofdreiscoupé?
Bijna iedereen houdt van reizen. Maar wat als je door dementie niet meer kúnt reizen? Met de Hoofdreiscoupé bieden NS en Alzheimer Nederland mensen met dementie, die in verpleeghuizen wonen, de mogelijkheid om weer met de trein te reizen. Zonder dat ze daarvoor de deur uit hoeven. Ze gaan lekker zitten in de Hoofdreiscoupé, kijken uit over het voorbijglijdende landschap en kunnen genieten van hun reis. Samen met een bezoekend familielid, een medebewoner of een verzorgende. De Hoofdreiscoupé heeft herkenbare treinonderdelen; soms biedt de reis daardoor aanknopingspunten voor een mooie herinnering of het maken van contact met medereizigers. Voor mensen met dementie zorgt zo’n treinreis vaak ook voor een bijzonder moment en ze kunnen zelfs in hun eentje met deze trein op pad.

De foto's van het opbouwen van de treincoupé volgen later vandaag.