Resultaten van het onderzoek woonbeleid zijn bekend

"Er doen zich verschillende knelpunten voor bij de uitvoering van het woonbeleid in Putten. Denk hierbij aan de invloed van ruimtelijke aspecten, de rol van de provincie, het grondbeleid en knelpunten rondom urgente en bijzondere doelgroepen", zo blijkt uit het eindrapport van de rekenkamercommissie naar de uitvoering van het woonbeleid in de periode 2014 tot 2020.

Het eindrapport met de uitkomsten voor de gemeente Putten is aangeboden aan de gemeenteraad van Putten.

De Rekenkamercommissie van de gemeenten Elburg, Nunspeet, Oldebroek en Putten heeft met behulp van onderzoeks- en adviesbureau RIGO een onderzoek uitgevoerd naar de uitvoering van het woonbeleid in de vier gemeenten in de periode 2014-2020. 

De gemeente Putten heeft met de Woonvisie 2015-2020 een goede basis gelegd voor het woonbeleid. Tevens is het woonbeleid op verschillende momenten aangepast aan veranderende omstandigheden (adaptief). Er is samengewerkt met partners en ook intern is de verbinding met andere domeinen gezocht bij het opstellen van het beleid. De gemeente heeft een hele set aan instrumenten, regels en afspraken ingezet om het wonen voor verschillende doelgroepen in de gemeente mogelijk te maken. De gemeenteraad is regelmatig, goed geïnformeerd over de voorbereiding, de uitvoering en de beoordeling van het woonbeleid.

Wat kan beter?
Een aandachtspunt voor de gemeente Putten is de verbinding tussen beleidsdoelen en handelen. Er is een duidelijke link van Woonvisie naar de uitvoeringsparagraaf, maar de relatie met het woningbouwprogramma en de planningslijst woningbouw kan soms transparanter. Met andere woorden: er wordt niet altijd een brug geslagen tussen afspraken, ambities en beleid enerzijds en concrete (woningbouw)projecten anderzijds (in de onderzoeksperiode).

Evaluatie en monitoring van de gehele (woon)beleidslijn, inclusief de samenhang met concrete projecten, kan daarbij helpen. Door vinger aan de pols te houden op gemaakte afspraken kan beter in kaart worden gebracht of het gewenste resultaat wordt bereikt. Daarin ligt ook een rol voor de gemeenteraad weggelegd. De vinger aan de pols houden is bij uitstek een taak voor de gemeenteraad, bijvoorbeeld door periodiek de actuele stand van zaken van het woonbeleid te agenderen. Op zulke momenten kunnen projecten, prestatieafspraken en beleidsdoelen in samenhang worden besproken, in het licht van de actuele woningmarktsituatie. Door als raad actief een controlerende rol te pakken bij de beoordeling van het resultaat van het beleid kan eventueel bijgestuurd worden op de eerder ingezette koers. 

De Rekenkamercommissie ziet uit naar de behandeling van de rapportage door de raadscommissie en de gemeenteraad van de gemeente Putten.