SGP Putten: 'Boeren in het nauw door alle regels'

Samen met ongeveer vijftien boeren heeft de SGP de ongerustheid over de situatie van de boeren kenbaar gemaakt aan de SGP-fractie in de Provinciale Staten. Met name de op handen zijnde stikstofmaatregelen werden uitgebreid besproken. 

Statenlid Evert Mulder, woordvoerder op het stikstofdossier, was hier speciaal voor naar Putten gekomen. 

De bijeenkomst werd vorige week gehouden in de skybox van boerderij ‘De Veldhoef’ van Aalt van Kempen.

Namens de Puttense SGP-fractie gaf raadslid Jan van den Brink (al jaren de enige boer in de gemeenteraad) woorden aan het onbegrip en onbehagen wat de fractie in gesprekken met boeren regelmatig tegenkomt. "Is de hele stikstofproblematiek niet begonnen omdat de overheid de zaakjes niet op orde had", vraagt Van den Brink. "Dat was op 29 mei 2019 toen Raad van State het landelijke beleid, Programma Aanpak Stikstof (PAS) naar de prullenbak verwees. Al bijna 3 jaar één en al onzekerheid voor de boeren."

"En hoe zit het met de cijfers van de emissie? Van de landbouw zijn die bekend, maar van andere sectoren niet of veel minder. Momenteel is de provincie bezig met de opkoop van kalveren bedrijven. De SGP staat op het standpunt dat de grond voor de reguliere landbouw behouden blijft. Bovendien ziet de SGP het geld liever besteedt worden aan innovaties op het gebied van terugdringen van emissie. Geef de sector een kans, ook met het oog op de leefbaarheid van het buitengebied", aldus Van den Brink. "En dan het verlenen van vergunningen door de provincie. Waarom duurt dat zo oneindig lang? Voor het minste of geringste moet een vergunning worden aangevraagd met alle procedures van dien."

De aanwezige boeren in de zaal herkennen het en zien de regels alleen maar meer worden. Met de bijbehorende kosten die er aan verbonden zijn. Kosten die bij niemand te verhalen zijn. Boerin Joanne Termaat geeft aan: “Ik heb een stal met legkippen. De overheid wil natuurinclusief, extensieve kringlooplandbouw. Dat wil ik ook. Biologisch. Maar ik heb wel tien eierhandelaren gebeld of ze mijn biologische eieren willen kopen maar niemand wil ze hebben. De markt voor biologische eieren is verzadigd. Alles wordt duurder en mensen hebben liever een goedkoop eitje. Dat is de spagaat waarin wij verkeren."

Mulder herkent de pijnpunten van de boeren en gaat zijn best doen, maar geeft wel aan dat hij beperkte speelruimte heeft. "Den Haag stelt de kaders en ik moet dealen met partijen die zich aan de linkerkant van het politieke spectrum begeven."

De SGP-fractie maakte van de gelegenheid gebruik ook aandacht de vragen voor het verkeer in en rond Putten. Raadslid Hans ten Klooster gaf Mulder mee: "Nu we de nieuwe woonwijk Halvinkhuizen realiseren mogen we toch wel van de provincie verwachten dat zij meedoet aan de ontsluiting van  de nieuwe woonwijk? We denken hierbij aan een rondweg voor Putten."