Sporten als een manier om mee te doen

Door Petronella van het Goor - Dit jaar worden voor de tiende keer de Veluwe Games gehouden. Een dag vol sport en spel, vooral bedoeld voor mensen die niet zo gemakkelijk aansluiting vinden bij de reguliere sportclubs. Kees Grovenstein is al tien jaar betrokken bij de organisatie. Hij ondersteunt alle vrijwilligers in het team en onderhoudt het contact met de sportaanbieders.

De tiende editie alweer. Hoe is het eigenlijk begonnen, wat was de aanleiding om te starten met de Veluwe Games? "We waren met een groep van de Noord Veluwe (Ermelo, Putten, Nunspeet, Harderwijk, Elburg en Oldebroek, red.) bij de Social Inclusion Games op Papendal: een landelijk sportevenement voor mensen die het moeilijk hebben. Dit inspireerde één van de deelnemers Steef van Montfoort. Hij wilde dit regionaal voor de Noord Veluwe opzetten en maakte een deal met Bert van Putten: beleidsregisseur van de Gemeente Harderwijk. Dat was de eerste aanzet. Steef heeft het zelf niet gemakkelijk gehad in zijn leven en wist daardoor goed wat deelnemers nodig hadden: een plek waar ze zichzelf mogen zijn en vandaar uit worden uitgedaagd om mee te gaan sporten. Hij wilde hen een ‘Feel Good moment’ meegeven."

In de afgelopen tien jaar is er weinig veranderd in de opzet. Het is steeds groter geworden.  De eerste keer bleef het aantal deelnemers op zeventig steken, maar in de jaren er na kwamen er altijd meer dan honderd. Volgens Grovenstein zijn de Veluwe Games inmiddels een begrip in de regio. Op de website staat dat de Veluwe Games vooral bedoeld zijn voor de kwetsbare burger, maar mag iedereen meedoen?"Iedereen mag mee doen. Dat vinden we geweldig. Het gaat in eerste instantie om mensen die normaal gesproken moeilijk aanhaken bij reguliere sportaanbieders. Het kan dan gaan omdat je het moeilijk vind om in zo’n vereniging mee te doen. Daar worden soms dingen van je verwacht waar onze sporters moeilijk aan kunnen voldoen. Ook haken mensen soms af vanwege financiele problemen."

Wanneer ben je eigenlijk een kwetsbare burger?
"Iedereen is op de een of andere manier kwetsbaar. We bedoelen eigenlijk mensen die het sociaal of maatschappelijk wat lastiger hebben. Dus moeilijker aansluiting vinden bij de samenleving."

Mensen die mee willen sporten, kunnen zich nog tot zondag 12 september opgeven via de website www.veluwegames.nl. Als dat niet lukt, mogen ze zich ook op de dag zelf, vrijdag 17 september, om 9.30 uur langs kommen bij voetbalvereniging Zwart Wit '63.


(Veluwe Games 2017)