​Stimulering lokale economie door gemeente Putten in coronatijd

De gemeente Putten geeft een selectie van de extra maatregelen en acties die zij richting (of in nauwe samenwerking met) ondernemers hebben gedaan. Het betreft interventies bovenop de steunmaatregelen van de rijksoverheid.

De gemeente Putten vindt het belangrijk om er te zijn voor haar ondernemers

Sinds de uitbraak van COVID-19 eind februari 2020 in Nederland is er veel gebeurd. Het coronavirus heeft impact op alle onderdelen van de maatschappij. Het zijn verwarrende, onzekere en ingrijpende tijden, die veel van een ieder vragen.

Weekmarkt op twee locaties
In mei heeft de gemeente de weekmarkt (tijdelijk) op twee locaties mogelijk gemaakt. Dit maakt het mogelijk dat naast de foodkramen ook de non-foodkramen weer welkom zijn. Door de markt op twee locaties te organiseren kan iedereen 1,5 meter afstand van elkaar houden en kan de markt de komende periode doorgang vinden. Daardoor kunnen de marktkooplieden weer omzet genereren en de weekmarkt gezelliger en levendig houden. Ook vanuit strategische oogpunt stimuleren de marktlocaties het winkelen in Kerkstraat (winkelcentrum). Het kernwinkelgebied is namelijk gesitueerd tussen beide markten in. Gemeente Putten heeft bovenstaande in een week tijd integraal opgepakt en gerealiseerd. Hierbij valt te denken aan de communicatie, promotie, tijdelijke vergunningen, stroomvoorzieningen en mobiliteit.

Terrasuitbreiding en partytenten voor de horeca
De gemeente Putten heeft met de goedkeuring van vastgoedeigenaren en winkeliers terrasuitbreiding voor horecaondernemers mogelijk gemaakt. Dit besluit is - in verband met de coronacrisis - genomen door de gemeente om de economie van de horecagelegenheden te stimuleren. Terrasuitbreiding en de mogelijkheid om partytenten te gebruiken vergroot de kans om de broodnodige omzet te verhogen. Dit is in samenwerking met de winkeliersvereniging Putten (WCP) en Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Putten tot stand gekomen. Ook het kerkgenootschap in Putten heeft medewerking verleent om gebruikt te maken van hun privégrond. Inwoners en toeristen kunnen door de terrasuitbreiding nu weer gezellig én veilig borrelen, lunchen en dineren. Daarnaast is het plaatsen van partytenten op terrassen mogelijk gemaakt. Partytenten behoren normaliter niet tot terrasmeubilair en daarom is er een bouwvergunning voor nodig. Maar de toevoeging van partytenten wordt nu toegestaan zodat de lokale horeca meer mogelijkheden heeft om omzet te maken.

Opdrachten onder 50.000 euro bij voorkeur naar Puttense bedrijven
De gemeente Piutten heeft ervoor gezorgd dat lokale ondernemers voor opdrachten onder de 50.000 euro (tot aanbestedingsgrens) voorrang krijgen. Dit zorgt voor omzet in de lokale economie, baanbehoud en werkgelegenheid bij Puttense bedrijven. Uiteraard zijn dit soort opdrachten integraal opgepakt samen met de projectleiders, inkoopmanagers, accountmanagers en de verantwoordelijk wethouder.

Verlenen vergunningen
De gemeente heeft vergunningen verleend aan bedrijven om detailhandel mogelijk te maken op locaties waarop dat volgens het bestemmingsplan normaliter is uitgesloten. Uit economisch oogpunt zijn deze vergunningen tijdelijk verleend zolang de coronacrisis duurt. Een voorbeeld hiervan is het bedrijf Heinen Delfts Blauw. 

Coronaproof winkelcentrum 
In nauwe samenwerking met de winkeliersvereniging (WCP), de horecaondernemers (KHN) en de VVV heeft de gemeente het winkelcentrum in korte tijd coronaproof gemaakt. De hoofddoelstelling was (en is) dat bezoekers veilig en gastvrij gebruik kunnen maken van het winkelcentrum en de horecagelegenheden. Dit stimuleert de lokale economie. De winkeliers en horecaondernemers kunnen omzet maken en door de coronamaatregelen toe te passen kunnen bezoekers met vertrouwen het winkelcentrum bezoeken. Dit gezamenlijke project is begin juni van start gegaan. In korte tijd zijn er diverse ideeën uitgewerkt en gerealiseerd. Zo zijn er winkelcoaches in het straatbeeld verschenen en zien bezoekers uitnodigende spandoeken. Er zijn hygiënezuilen geplaatst en extra fietsenstallingen. Ook is er in de maand juli een kassabonnenactie gehouden. Alle rood-witte hekken zijn vervangen door gastvrijere dranghekken voorzien van een spandoek. Dit heeft een positief effect op de genomen maatregelen. Fietsers worden vriendelijk aangesproken door winkelcoaches en men parkeert keurig de fiets op de aangewezen plekken.