Uit de regio: ‘Achter die drempel is de wereld zoveel groter’

Door Petronella van het Goor - “Ja, het is best spannend en je moet even een drempel over, maar als je dat doet, wordt je wereld zoveel groter. Als ik kijk hoe mijn leven was toen ik me aanmeldde en nu, is dat een wereld van verschil. Van depressief en eenzaam naar echt gelukkig. Daar heeft Stichting Ontmoeting een grote rol in gespeeld.”

In 2011 zat Melody (toen nog maar 23) op een dieptepunt in haar leven. Door een nare thuissituatie, belandde ze in een depressie

“Ik sloot me op in huis met de gordijnen dicht. Ik zat alleen maar achter de laptop en zag niemand. Het ging heel slecht met mij.” Uiteindelijk trok UWOON aan de bel. “Ze maakten zich zorgen, een verwaarloosde tuin, de gordijnen 24/7 potdicht. Zij hebben me in contact gebracht met Stichting Ontmoeting.” Dat begon met laagdrempelige activiteiten. Samen koken, bakken of creatief bezig zijn. Ook deed Melody er een soort taalcursus. “Ik ben nooit echt goed geweest in de d’s en de t’s. Ik ben een beetje dyslectisch en ik wilde een goede brief kunnen schrijven.” Later deed ze ook mee met het buddy-project. “Ik vind het sociale aspect best moeilijk. Ik heb nooit veel vrienden gehad en heb nooit ontdekt hoe je die nou ‘maakt’. Het hebben van een maatje helpt me daarbij.”

Gezelligheid, aanspraak en vriendschap
Daniëlle Korevaar is vrijwilligerscoördinator bij Stichting Ontmoeting en werkt aan het buddy-project. Zij onderhoudt contact met vrijwilligers en ‘matcht’ de juiste vrijwilliger met de cliënt. “De mensen die wij helpen, krijgen regelmatig hulpverleners over de vloer. Soms is dat schuldhulpverlening, soms gezinshulp of andere begeleiding. Wij vinden het belangrijk dat er ook eens iemand gewoon op bezoek komt, wat gezelligheid brengt, aanspraak en vriendschap. Iemand die ze een beetje helpt de maatschappij weer in te gaan”, legt ze uit. Dat matchen doet de stichting heel zorgvuldig. “Karakters moeten wel bij elkaar passen. Je hoopt toch dat er een soort vriendschap uitkomt, dat kun je nooit afdwingen, maar het minste dat je kunt doen, is zorgen dat er raakvlakken zijn.”

Maatjes
Miranda is het vierde maatje van Melody in de acht jaar dat ze aan het buddy-programma meedoet. “Voor mij is het echt fijn om op deze manier met mensen in contact te komen. De drempel om zelf op iemand af te stappen, is voor mij echt nog te hoog”, geeft Melody aan. Deels komt dat door haar autisme, maar nare ervaringen in haar verleden hebben er voor gezorgd dat ze ook een flinke muur om zich heen heeft gebouwd. “Ik vind het lastig om mensen te vertrouwen en dit contact helpt mij met het opbouwen van dat vertrouwen.

”Binnenkort gaat het dochtertje van Melody naar groep 1 en dat is naast heel mooi, ook heel spannend. “Een schoolplein vol met moeders, contact met juffen en meesters, kinderfeestjes. Best spannend allemaal. Ik hoop dat ik voor die tijd nog iets zelfverzekerder mag worden.” Met Miranda klikt het gelukkig goed. Ze hebben al een paar keer afgesproken en zijn nog steeds niet uitgekletst. Binnenkort gaan ze samen ergens lunchen.

Voor Miranda is het een eerste match, zij is sinds een jaar vrijwilliger bij Stichting Ontmoeting. Een stichting waar ze heel bewust voor koos, omdat ze dit werk is gaan doen vanuit haar christelijke overtuiging. Niet om zieltjes te winnen of te gaan preken bij elk bezoek, maar omdat ze gelooft dat het liefhebben van je naaste ook inhoudt dat je op zoek gaat naar die naaste. “Het mooie – en dat had ik niet verwacht – is dat ik ook zoveel ‘krijg’ uit dit contact. Ik begon hier aan met het idee Melody te ‘helpen’ door mijn tijd te geven, maar het is ook heel waardevol voor mij. Zij zit ook in mijn hoofd. Ik leer en groei net zo goed.” Dat is wat ze mee wil geven aan al die mensen die wel ‘iets’ willen doen, maar niet zo goed weten wat. “Stichting Ontmoeting wacht net zo lang tot ze de juiste match gemaakt hebben en dat merk je. Ook als vrijwilliger. De persoon voor wie jij er mag zijn, past ook bij jou.”

Meer maatjes gezocht
Stichting Ontmoeting heeft nog veel meer cliënten die wachten op de juiste match. Iemand die hen maandelijks bezoekt en daarmee het isolement doorbreekt, waardoor het leven een stukje lichter wordt. “Als je graag tijd vrij maakt om ècht van betekenis te kunnen zijn voor iemand en als je achter de missie en visie van onze organisatie staat, meld je dan aan”, zegt Korevaar. “Onze vrijwilligers zijn belangrijk voor ons en we doen er alles aan om ervoor te zorgen dat het ook voor hen een fijne plek is om te werken.”

Aanmelden als vrijwilliger of meer informatie opvragen over Stichting Ontmoeting kan via een mailtje naar [email protected] of door te bellen met 06-81516454.