VVD: 'Putten, een dorp waar we gezond zijn, sporten en bewegen'

"Sporten is ontzettend belangrijk. Sport verbindt, geeft zelfvertrouwen, plezier en ontspanning. Iedere inwoner van Putten die dat wil moet kunnen sporten. Dit is goed voor de gezondheid en het activeert de mens", vinden Albert de Bruin en Guido Molnar van VVD Putten. 

Daarnaast heeft sport een sociale binding, brengt mensen bij elkaar en bevordert het besef van waarden en normen

"Om dit te bereiken zijn vitale sportverenigingen noodzakelijk, evenals goede sportaccommodaties", aldus De Bruin en Molnar. "Na zo’n twee corona jaren mogen wij trots zijn op ons verenigingsleven, mensen binden zich aan verenigingen; ook voor de sociale contacten. Sportverenigingen zijn hierop geen uitzondering. Kinderen leren samen spelen en ontwikkelen, senioren vinden op de vereniging “vrienden” en contacten welke zich niet alleen beperken tot vrienden op Sociale Media, maar welke het echte leven verrijken. Het geeft een tegenkracht aan de individualisering van de samenleving. Het leren van samen spelen/sporten maakt dat kinderen leren rekening te houden met elkaar en dat je samen sterker bent waarmee je meer bereikt dan individueel. Het gezamenlijk de “derde helft” beleven is gebaseerd op gezelligheid en de behoefte aan de contacten."

"Verenigingen kunnen de last niet alleen dragen om het netwerk van sportverenigingen in de lucht te houden. Kosten voor de basis noodzakelijke sportvoorzieningen zoals velden, accommodaties, zalen, kleedkamers, sportartikelen, enz. zijn hoog en vergen financiële ondersteuning. Deze kosten kunnen niet door de Sportverenigingen (lees vrijwilligers en sporters) alleen gedragen worden. Het is niet reëel om verenigingen volledig zelfvoorzienend te laten zijn. Gezien het effect wat sporten op de gezondheid heeft verdiend elke geïnvesteerde euro in de sport zichzelf heel snel terug. Dit is een beleidsregel welke breed gedragen is in Nederland."

De Bruin en Molnar vervolgen: "Nadrukkelijk en heel specifiek willen wij hierbij aantekenen dat het sportaanbod in het basisonderwijs op dit moment onvoldoende is in Putten. Velen zetten zich in voor het sportaanbod aan deze scholen maar het is onvoldoende. Juist in het basisonderwijs is het erg belangrijk dat kinderen leren sporten en hiermee een gezonde levensstijl aanleren. Te veel zien we kinderen (te) zwaar worden en een slechte motoriek ontwikkelen, welke beperkend zal zijn in het verdere leven. Met alle vereende krachten moeten we proberen om dit te veranderen. Er zijn normen vanuit de overheid hoeveel tijd er aan lichamelijk onderwijs aangeboden moet worden aan kinderen. Dit zijn twee lesuren per week, momenteel wordt dit lang niet gehaald door de basisscholen in Putten. Een aantal scholen doen dit overigens gelukkig al wel. Onze insteek is om dit gelijk te bespreken met de basisscholen."

"Naast de hierboven benoemde ambities is het ook belangrijk om de verschillende geledingen binnen de gemeente te verbinden. Beleid op dit terrein kan uitstekend ondersteund worden door bijvoorbeeld de Open Club subsidies. De sportverenigingen hebben hun deuren ruim openstaan voor de opname van mensen die het moeilijk hebben in de samenleving: vluchtelingen, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of mensen die in de financiële problemen zijn gekomen. Er wordt geprobeerd om iedereen met een verschillende aanpak op te nemen in de vereniging. Dit alles vanuit het gelijkheidsbeginsel, niet je afkomst of historie bepalen wie je bent in een sportvereniging en of je welkom bent. Iedereen is welkom en nadrukkelijk bewaken we deze cultuur!"

"Wij gaan als mede-dorpsbewoners aan de slag om sport en bewegen waarbij gezondheid en ook gewoon veel plezier een prominentere positie krijgt in Putten. Als VVD Putten willen wij heel graag bijdragen hieraan. Hieronder enkele zaken die we met uw steun gaan behouden en realiseren."

▶ Bewegen en sporten is elke dag van de week mogelijk, we zien in Putten echter nog heel vaak een sportaanbod van maar 6 dagen. Een beperkt aantal verenigingen bieden wel sport aan op de zondag. Wij vinden als lokale VVD dat de zondag best bespreekbaar mag worden. Laten verenigingen en leden dit gewoon zelf bepalen. Overigens zou het wel heel vreemd zijn als de nieuwe sporthal (kosten van ca euro 15 miljoen) maar 6 dagen wordt gebruikt in plaats van 7 dagen.

▶ Sporten is belangrijk voor de fysieke en mentale gezondheid. Door te sporten worden we fitter, sluiten we vriendschappen en nemen we actiever deel aan de samenleving. Omdat sport op zoveel manieren een positieve invloed heeft op ons leven, is het logisch om sport in te zetten als hulpmiddel voor onze inwoners met wie het minder goed gaat. Daarom willen blijven we stimuleren dat sportclubs, het onderwijs en andere maatschappelijke organisaties blijven samenwerken. De Open Club formule willen we handhaven en doorontwikkelen.

▶ Sporten moet ook veilig en betrouwbaar kunnen, nu maar ook op langere termijn. Daarom is het belangrijk dat wij onze sportvoorzieningen op peil houden en de verenigingen vitaal. Wij zorgen voor afdoende support (subsidie) voor Groot Onderhoud zowel voor de binnen- en buitensportverenigingen. Verenigingen zijn immers vrijwilligersorganisaties die geen Groot Onderhoud met specialistische know-how kunnen doen. Dit speelt al jaren in Putten, pas begin 2021 is hier een regeling voor getroffen. Verenigingen zijn gebaat bij een zekerheid op langere termijn, denk aan 10 jaar.

▶ Om binnensport niet alleen nu maar ook voor de komende 40 jaar te kunnen faciliteren is een nieuwe multifunctionele sporthal hard nodig. De scholen zullen meer gym gaan geven, de verenigingen kunnen dan beter en ook meer leden kunnen onderbrengen. Er is gekozen voor deze nieuwe hal bij de Putter Eng. Wij ondersteunen dit 100% en willen graag dat er een begin wordt gemaakt in 2022.

▶ Opstellen van het sportbeleid in ons mooie dorp. Het vorige sportaccommodatieplan is uit 2017. Hier staan met name beschrijvingen in maar er wordt nauwelijks beleid in omschreven. Een nieuw sportplan moet in 2022 klaar zijn. Hier kunnen we samen als dorpsgenoten, verenigingen, maatschappelijke organisaties, Puttense Sportfederatie, Jong Putten, Gemeente ed een toekomstgericht beleid gaan bepalen. Daarna dat ook concreet gaan uitvoeren.

▶ Jong Putten verzorgt het bewegingsonderwijs op alle basisscholen in de gemeente Putten. Jong Putten is breed maatschappelijk actief en kennen een unieke samenwerking van de volgende partners: alle basisscholen, Groevenbeek Putten, Welzijn Putten, Buurtzorg Jong, Jeugd-Punt, Centrum Jeugd en Gezin, Gemeente Putten, Gelderse Sport Federatie, GGD, Sportverenigingen, culturele organisaties, kinderopvangorganisaties, Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) en MBO sportacademie. En spelen ook een voorname rol in de Sportmarathon. Kortom vervullen een belangrijke spilfunctie in Putten. Hun expertise maar ook wat ze betekenen in Putten is groot. Blijvende ondersteuning vanuit de Gemeente is voor Jong Putten essentieel, wie gaat anders onze kinderen gym geven om maar eens wat te noemen?

▶ Zo’n 220 Puttense kinderen hebben een beperkte toegang tot sport, met name komt dit door de financiële positie van hun ouders. Jong Putten werkt samen met het Jeugdfonds om ook die kids toegang te geven tot sport en ook samen spelen tot gewoon meedoen! Wij vinden dat dit blijvend ondersteund moet worden.

▶ Ontwikkeling van 1 “beweegloket”; je kan dan bv een “beweegrecept” krijgen. Voor een sportclub, toegang fysiotherapie, ed. Dit zou toegankelijk zijn worden voor iedereen, denk met name aan jeugd, volwassenen, oudere, fysieke- en of mentale beperkingen, statushouders, mensen met afstand arbeidsmarkt, ed. Dan is er 1 loket waar we de expertise samenbrengen en dorpsgenoten met een doorverwijzing ook gelijk kunnen helpen met bewegen en sport.

▶ Waar het kan, zetten we sportaccommodaties zoveel mogelijk in voor meerdere doeleinden. Zo kunnen zoveel mogelijk van onze inwoners gebruik maken van de faciliteiten. Ook zorgen we ervoor dat jongerenprojecten gebruik kunnen maken van sportaccommodaties. De Sportmarathon is daar al een uitstekend voorbeeld van.

▶ We zetten vol in dat onze kinderen niet 1, maar 2 uur schoolgym krijgen per week.

"Putten blijft goed, wordt beter! Stem 16 maart op een dorpsgenoot van de VVD."
 
 

VVD Putten