​VVD Putten, een intro…

Op 16 maart 2022 gaan wij weer naar de stembus om in gemeenten nieuwe gemeenteraden te kiezen. En natuurlijk willen we dat onze lokale VVD goed scoort met de rentree in de gemeente en veel stemmen krijgt.

In maart 2021, bij de Tweede Kamer verkiezingen, stemden ruim 3.600 Puttenaren op de VVD, dat zou plaatselijk goed zijn voor zo’n 5 zetels in onze gemeenteraad.

Het zou mooi zijn als we opnieuw deze stemmen mogen ontvangen. Uiteraard zijn meer stemmen heel welkom.

Met dit verkiezingsprogramma willen we ons mooie dorp, nog mooier en bruisender maken en de tijdsgeest van nu een stem geven. Een stem op onze mede dorpsgenoten van de VVD betekent dat we ons dorp de 21ste eeuw in gaan leiden. Het daadwerkelijk oplossen van het jarenlang schrijnende tekort aan sociale huurwoningen en starterswoningen. Maar ook zaken als keuzevrijheid geven aan onze burgers, lokale ondernemers en agrariërs. De cultuursector sterker ondersteunen en bijvoorbeeld sportvoorzieningen op peil te gaan brengen.

We kunnen ook burgers, verenigingen, maatschappelijke organisaties via het Burgerinitiatief en een Burgerberaad meer betrekken bij onze Puttense politieke besluiten. Dan voorkomen we de enorme overschrijdingen en onnodige onderzoekskosten (verbouwing Gemeentehuis, Fontanusplein en de rotonde op de Garderenseweg) die ons de afgelopen 4 jaar vele miljoenen hebben gekost. De schouders onder Putten zetten doe je als burger, politiek en samenleving gezamenlijk.

Om hieraan mee te helpen vraagt dit om verantwoordelijkheid, verbinding en leiderschap. Hierbij past een verantwoordelijke stijl van politiek bedrijven. Elkaar niet aanvallen, maar compromissen sluiten. Niet ingraven in het eigen gelijk, maar oog hebben voor elkaars zorgen en belangen. Laten we vooral kijken naar wat werkt, gewoon pragmatische oplossingen voor een probleem bedenken en uitvoeren.

Jouw geluid; daar draait het om
Veel visies, nota’s en beleidsvoorstellen worden vanuit het perspectief van een gemeentebestuur geschreven. In ons verkiezingsprogramma zetten we jou als inwoner centraal. Plannen maken we tenslotte voor ons allemaal, we zijn immers gewoon mede dorpsgenoten. We hebben tientallen werkbezoeken afgelegd bij Puttense organisaties; van sportclub tot ondernemers/winkeliers, van zorginstellingen tot cultuur, van vele dorpsgenoten tot scholen, van ordehandhavers tot horeca, etc. Kortom we kijken door de ogen van een Puttense inwoner/ondernemer naar onze kansen en onze toekomst; niet vanuit het gemeentehuis, de raadzaal of vanachter de tekentafel, maar vanuit de huiskamer, vanaf het sportveld of het terras.

Een gemeente die klaar staat voor Puttenaren
Wij willen een gemeente die werkt voor jou, die open communiceert ook als het soms wat ongemakkelijk is. Met een prettige woonomgeving die veilig is met genoeg groen en voorzieningen in de buurt. Een gemeente die regelt dat de straten schoon zijn, dat kinderen veilig naar school kunnen en waar je dichtbij huis op liefdevolle en professionele zorg kunt rekenen. Maar ook dat we op het Fontanusplein invalide parkeerplaatsen reserveren. Dat onze kinderen niet 1, maar 2 uur schoolgym krijgen per week. Om kort te gaan, grote zaken aanpakken en ook de relatief kleine zaken, waar we eenvoudig ongemak kunnen verhelpen, dan wel voorkomen. Daar waar we samen als gemeente kunnen optrekken met andere gemeenten om zaken te regelen is dat alleen maar verstandig. Dat geldt met name bij de provincie. Daar worden besluiten genomen over bijvoorbeeld stikstof, huizenbouw en wegenbouw; willen we onze boeren helpen en tegelijkertijd bouwen, dan moeten we veel energie gaan steken in onze relatie met de provincie. Daar heeft de VVD een zeer belangrijke positie en kunnen we dus altijd aankloppen! Wij willen dat ons dorp een fijne plek wordt, en blijft, waar je prettig kunt wonen, werken en genieten van het leven.

Goed en betaalbaar wonen; 2.000 woningen erbij in de komende 10 jaar
Of je nu alleen woont, samenwoont met je partner, of met kinderen een huis met tuin hebt in Bijsteren: de woningnood in Putten is hoog en het einde hiervan lijkt helaas nog niet in zicht. Als VVD Putten willen wij dat de komende jaren per jaar 200 nieuwe huizen bijgebouwd moeten gaan worden zodat iedereen betaalbaar in onze gemeente kan (blijven) wonen. We geven voorrang aan betaalbare koop- en huurwoningen. De laatste jaren hebben we helaas veel van onze Puttense starters en jongeren “succesvol” het dorp zien verlaten.

Een bloeiende lokale economie
Ondernemers horen voldoende ruimte te krijgen om aan de slag te kunnen en te blijven. Juist de lokale bedrijven hebben een moeilijke tijd achter de rug. Met een gezamenlijke omzet van zo’n 1 miljard euro nemen onze ondernemers een belangrijke rol in. Voor banen bijvoorbeeld. Want een baan is zoveel meer dan een inkomen. Het is het gevoel dat je bijdraagt aan de samenleving en het zorgt voor contact met collega’s. Daarom willen wij dat iedereen in Putten mee kan doen. Laten we onze winkels en ondernemingen koesteren. Willen ze uitbreiden of nieuw bouwen? Laten we dat initiatief dan ook eens omarmen en kijken hoe we als gemeente het een en ander kunnen ondersteunen. Dat levert meer bedrijvigheid op waarmee er meer banen komen.

Meer levendigheid en vrijheid, doordeweeks en in de weekenden
Laten we ook met respect voor ieders dagbesteding de ondernemer en klanten zelf de keus geven om bijvoorbeeld op zondag te winkelen. Het is toch wel raar dat in de 21ste eeuw je in Putten op zondag wel een zak patat kan kopen maar geen halfje bruin. Onze jongeren gaan massaal stappen in omringende plaatsen. Waarom? De beperking van onze horeca openingstijden. Ook daar willen we meer vrijheid voor ondernemers en onze jongeren (en oudere jongeren) om samen te kijken welke openings- en sluitingstijden we gaan hanteren. Bijvoorbeeld dat de sluiting op vrijdag en zaterdag naar 04.00 uur gaat.

Een veilige buurt en thuis
In Putten willen wij dat je prettig kunt leven. Dit betekent aandacht voor een groene omgeving en voldoende mogelijkheden om je vrije tijd te besteden, in en rondom onze heidevelden en bossen. En prettig leven betekent óók, een veilig leven. Als mede dorpsgenoten willen we de verkeerssituatie in onze gemeente veiliger maken voor onze voetgangers, fietsers en auto’s waarbij we zorgen voor een soepele doorstroming. De rondweg naar de aansluiting op de rijksweg A28 bij Nulde moet er nu maar eens komen.

Slim en duurzaam groen
Als het gaat om energie ontkomt ook Putten niet aan verduurzamen. Dat vraagt wel om verstandige keuzes. Wij willen dat verduurzaming betaalbaar blijft, voor gewone gezinnen en ondernemers. Het helemaal verduurzamen van een gezinswoning (van het gas af, zonnepanelen, warmtepomp, isolatie, dubbel glas, ed) kan al snel oplopen tot circa 100.000,-- euro. Wel even goed om dit te beseffen. Verrommeling van het landschap willen wij tegengaan en er moet wel draagvlak zijn onder de Puttenaar. Zo zorgen we ervoor dat we klaar zijn voor de toekomst en we ons dorp schoon en leefbaar houden.

Verstandige financiële keuzes
Als de gemeente structureel meer uitgeeft dan er binnenkomt ontstaan er op enig moment problemen. Daarom letten we goed op onze gemeentelijke schatkist. We houden de lokale lasten laag door de gemeentelijke taken op een zuinige, maar effectieve manier uit te voeren. En als de gemeente geld overhoudt, zorgen we dat dit terecht komt bij onze inwoners en ondernemers. Zo houden we het leven in Putten voor iedereen betaalbaar.

Stem op je mede dorpsgenoot; stem op de Puttense VVD
We hebben een lijst met zeer gemotiveerde mede dorpsgenoten die verkiesbaar zijn. Een grote VVD Putten betekent dat we veel zaken (op korte) termijn gaan realiseren. Stem je normaliter geen VVD; overweeg het eens, kies nu eens voor het belang van jouw kinderen en eventuele kleinkinderen. Help mee de veranderde tijdsgeest een stem te geven, help Putten de 21ste eeuw in.

De VVD Putten is voor jou goed bereikbaar. Mocht je iets met ons willen delen, of mochten er vragen zijn, dan kun je via social media (Twitter/Instagram/Facebook) en onze site contact met ons opnemen.

Namens ons team, bestaande uit: Jorrit, Anja, Ronald, Nathalie, Cees, Jasmijn, Mart, Glenn, Maarten, Bert, Gert Jan, Hedi, Marc, Willem, Dimri, Guido en Alette, wens ik jullie veel plezier bij het lezen van ons verkiezingsprogramma

Van en Voor Dorpsbewoners, jouw Puttense VVD,
Albert de Bruin, lijsttrekker

 

VVD Putten