VVD Putten: Het belang van de inwoners staat voorop en we bundelen onze krachten

"De gemeente is er om problemen op te lossen. Het belang van de inwoners staat altijd voorop. Met eenvoudige formulieren, helder taalgebruik en overzichtelijke regels helpen we alle inwoners en ondernemers vooruit in het leven en voorkomen we wachtrijen, problemen en frustraties", aldus Jasmijn Heinen en Anja ten Bolscher.

Burgerparticpatie

"Putten maken we met elkaar! We bundelen onze krachten en werken met plezier samen om de problemen op te lossen in onze eigen straat, buurt of wijk. Daarom vinden we het belangrijk dat de gemeente slimme en creatieve initiatieven van inwoners en ondernemers aanmoedigt. En bij belangrijke besluiten worden onze inwoners in een zo vroeg mogelijk stadium betrokken."

Heinen en Ten Bolscher vervolgen: "Ook als zaken fout lopen met grote consequenties mogen en moeten wij dit als mede Puttenaren gewoon transparant en op tijd horen. De overschrijding van ruim euro 600.000 van het Fontanusplein, deze klus zou 1,6 miljoen euro kosten, maar heeft uiteindelijk 2,2 miljoen euro gekost, of dure onderzoeksbureaus en het “plannetjes” maken van een eenvoudige rotonde aan de Garderenseweg van euro 130.000 en de overschrijding van miljoenen euro’s bij de verbouwing van het gemeentehuis om maar eens een paar zaken te noemen."

"Gewoon eerlijk en op tijd over communiceren. Meer praten met ons en minder over ons praten en meer luisteren naar onze inwoners is hierbij gewoon noodzakelijk. Niet alleen in de bekende verkiezingstijd maar gewoon 365 dagen per jaar."

"Naast de gemeenteraadsverkiezingen waarin wij als burgers onze stem kunnen laten horen zijn er meer mogelijkheden. Inspreken bij een vergadering van de gemeenteraad bijvoorbeeld, je kan dan 3 minuten aan de gemeenteraadsleden en (een deel van) het college je mening geven over een onderwerp wat behandeld wordt en je kan dan tevens vragen beantwoorden van de politieke partijen", leggen Ten Bolscher en Heinen uit. "Maar ook kan er een Burgerinitiatief worden gestart. Daar wordt helaas maar weinig gebruik van gemaakt. Een nieuwe ontwikkeling is het Burgerberaad. Dat is nog niet in Putten mogelijk gemaakt. Hierin kunnen burgers, betrokkenen, politiek, professionals ed zelf een onderwerp inbrengen en een besluit over nemen. Dit wordt dan ook daadwerkelijk doorgevoerd. Er wordt vaak aangegeven dat er weer vertrouwen moet zijn tussen de overheid en burgers."

"Maar ook veel meer samenwerking tussen onze gemeente en andere gemeenten. Samen kom je verder! Er zijn regionale samenwerkingsverbanden die we bewust hebben laten gaan zoals de Foodvalley en Meerinzicht. Daarnaast zullen we ook meer moeten samenwerken met de Provincie, zij bepalen grofweg hoeveel huizen we mogen bouwen om maar een heel concreet voorbeeld te noemen."

"Kortom samen maken we Putten beter, soms dan maar minder woorden maar meer daden!", besluiten Heinen en Ten Bolscher.

Het lokale VVD team stelt voor om in Putten de volgende zaken aan jou voor te leggen:
▶ Een transparante overheid vinden wij belangrijk. De gemeente informeert onze inwoners over gegevens die belangrijk zijn om een oordeel te kunnen vormen over het lokaal bestuur, zoals grote investeringen, woningbouw en bijvoorbeeld de besteding van subsidies. Daarmee creëert de gemeente vooraf duidelijke verwachtingen om teleurstellingen achteraf te voorkomen. Zo werken we aan draagvlak en beter beleid.

▶ De wereld houdt niet op bij de gemeentegrens. De gemeente werkt slim samen met collega’s in de omgeving als dit leidt tot betere oplossingen voor bijvoorbeeld bereikbaarheid, regionale werkgelegenheid, stikstof of woningbouw.

▶ Het enthousiasme van de samenleving benutten we zoveel mogelijk. Daarom zitten we initiatieven van ondernemers en verenigingen zo min mogelijk in de weg met regels en vergunningen en denken we proactief mee bij een verenigingen-, ondernemers- of duurzaamheidsloket.

▶ We moedigen maatschappelijke initiatieven aan die inwoners betrekken, zoals het Burgerinitiatief, inspreken van dorpsgenoten bij de gemeenteraad en/of commissies, het Burgerberaad, ed. Zo kunnen groepen inwoners gemeentelijke taken overnemen als zij daarvoor een goed plan hebben. Daarbij kijken we ook naar de mogelijkheden voor een revolving fund. Afbetalingen van leningen uit dit fonds zorgen ervoor dat nieuwe leningen voor maatschappelijke initiatieven mogelijk zijn. In Putten kennen we dit voor sportverenigingen, waarom ook niet in andere belangrijke zaken.

▶ Participatie betekent niet dat de grootste schreeuwers altijd gelijk krijgen. De gemeente heeft meer oog voor de ‘stille meerderheid’ die de gemeente niet altijd zo snel weet te vinden. Zo houden we balans bij het maken van keuzes en zijn formulieren van de gemeente zijn voor iedereen begrijpelijk.

▶ De digitale dienstverlening van de gemeente is van goede kwaliteit. Inwoners kunnen hun zaken zoveel mogelijk vanuit huis regelen en wanneer het hen uitkomt. We starten met het thuisbezorgen van producten, zoals paspoorten. Een uitkomst voor mensen die vaak of onregelmatig van huis zijn, of juist voor mensen die door omstandigheden aan huis gebonden zijn.

▶ De gemeente zorgt ervoor dat ICT volledig up to date is, zodat privacygevoelige informatie van inwoners beschermd is tegen digitale hacks en cyberaanvallen. De gemeente werkt samen met andere overheden om digitale criminaliteit zoals identiteitsfraude tegen te gaan of te bestraffen.

▶ We vinden het normaal dat de gemeente de telefoon opneemt wanneer je belt met een vraag en er alles aan doet om je goed te helpen.

▶ Het gemeentehuis is fysiek bereikbaar en kent openingstijden buiten kantoortijden voor zaken die je niet digitaal kunt regelen.
 
 

VVD Putten