VVD Putten: Verduurzaming moet betaalbaar blijven voor iedereen


"Ook Putten moet verduurzamen. Huizen gaan van het gas af, zonneparken en windmolens verschijnen in ons landschap. Dat zijn flinke veranderingen, die om verstandige keuzes en om draagvlak vragen", aldus Jorrit Heinen en Maarten de Bruin van VVD Putten. 

"Wij willen dat verduurzaming betaalbaar blijft, voor gewone gezinnen en ondernemers."

"Het helemaal verduurzamen van een gezinswoning (van het gas af, zonnepanelen, warmtepomp, isolatie, dubbel glas, en dergelijke) kan al snel oplopen tot circa 100.000 euro. De rekening hiervoor bij onze bedrijven en mede-burgers alleen neer te leggen wijzen we af. Wel even goed om dit te beseffen", vinden Heinen en De Bruin. "Zo zijn wij geen voorstander van zonneparken in weilanden of grote windmolens bij de entree van ons dorp vanaf Nulde. Er is ruimte zat in de Flevopolder of in de Noordzee. We juichen zonnepanelen op daken toe. Hier blijven we werken aan subsidiemogelijkheden."

"Met duurzaamheid werken we aan een mooi en leefbaar dorp. En het biedt ook nog eens kansen voor gezonde economische groei op de lange termijn. Iedereen moet mee kunnen doen aan verduurzaming: we moeten het vormgeven op een haalbare en betaalbare manier voor alle gezinnen en ondernemers. Door dit op een slimme manier aan te pakken, kunnen we ons leven leiden zoals we willen en blijft ons dorp prettig om te wonen."

▶ De energietransitie en verduurzaming bieden grote kansen voor het stimuleren van innovatie en werkgelegenheid. De gemeente voert actief beleid om deze nieuwe sectoren te steunen. Wanneer het effectief bijdraagt aan het milieu, kopen we onze producten en diensten duurzaam en circulair in, bij voorkeur op zodanige wijze dat de lokale economie hiervan profiteert.

▶ Bij de aanleg van woningen en bedrijfspanden blijven we wel gasleidingen aanleggen. Gas kan een bron van energie blijven of weer worden en een nieuwe schone energie methode zoals waterstof kan in de toekomst worden ingezet. Dan is het nodig en wenselijk om daar nu al op in te spelen bij nieuwbouw.

▶ Wij ondersteunen het streven naar een energieneutraal Putten in 2050. Door energie te besparen en meer duurzame energie op te wekken kunnen we dit bereiken. Daarbij stimuleren we milieubewust ondernemen, met een grote rol voor de lokale opwekking van duurzame energie.

▶ We maken per wijk een plan voor de verduurzaming van woningen en bouwprojecten. Samen met bewoners en gebouweigenaren kijken we naar de beste oplossing. Uitgangspunt is dat de totale woonlasten hierbij niet stijgen.

▶ Voordat een wijk overgaat op een andere energievoorziening dan gas, zorgen we ervoor dat inwoners een betaalbaar alternatief aangeboden krijgen. Denk bijvoorbeeld aan slimme energienetwerken, waarbij huishoudens overtollige duurzame energie onderling kunnen delen. Het gasnetwerk behouden we voor de toekomst, wanneer waterstof of groen gas toegankelijk zijn.

▶ We maken het zo gemakkelijk mogelijk om zonnecellen en laadpalen aan te vragen, door procedures simpeler te maken. Zo stimuleren we duurzame energie.

▶ Door een sterk toenemende vraag naar elektriciteit (we gaan bijvoorbeeld van het gas af) dienen we hier wel rekening mee te gaan houden. Een verstandige balans zoeken dus.

"Putten blijft goed, wordt beter! Stem 16 maart op een dorpsgenoot van de VVD."
 
 

VVD Putten