Week van de Dementie moet zorgen voor meer bewustwording en begrip

Tijdens de Week van de Dementie, die wordt gehouden van maandag 21 september tot vrijdag 25 september, wordt in Putten uitgebreid aandacht besteed aan de bewustwording van dementie.

Week van de Dementie opent met een foto-expositie 'Alzheimer Fluisteren' en Alzheimer trefpunt

“Dit jaar zal het programma anders verlopen dan in het voorgaande jaar. Dit natuurlijk in verband met de coronacrisis. Veel van de eerder geplande evenementen kunnen daarom helaas geen doorgang vinden. Maar dat neemt niet weg dat er alsnog een heel mooi programma is samengesteld”, legt Astrid van Schaik, voorzitter van de Stichting Gelukkig Ouder worden, uit.

Kees Paap van Welzijn Putten geeft aan: “Met deze speciale week richten we ons op de bewustwording van de samenleving. Iedereen krijgt een keer te maken met dementie en dan is het belangrijk dat we het erkennen en herkennen. Vorig jaar zijn we begonnen met het organiseren van diverse activiteiten rondom het thema dementie en we willen ook nu weer dementie breed onder de aandacht brengen. Helaas moesten we, door de uitbraak van het coronavirus, het programma volledig omgooien, maar het wordt toch een bijzondere week.”

“Op maandag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag en dat vonden we een mooie gelegenheid om de foto-expositie “Alzheimer Fluisteren’ in aanwezigheid van genodigden te laten openen door wethouder Koops. De tentoonstelling was vorig jaar nog in Stroud te vinden, maar dit jaar worden alle zestien portretten van ‘Alzheimer Fluisteren’ in etalages van winkels in het centrum van Putten tentoongesteld. Na de opening die wordt gehouden bij De Hertogh Eten &  Drinken volgt er een wandeling langs de portretten. Tijdens de hele Week van de Dementie zijn de portretten te zien. Een routekaart is gratis verkrijgbaar bij De Hertogh Eten & Drinken. Dat is teven het startpunt van de tentoonstelling”, aldus Van Schaik. “Het is wel bijzonder, want iemand die gefotografeerd is voor deze tentoonstelling gaat zijn eigen verhaal toelichten. Ook de nieuwe dorpsdichter, Pieter van Heiningen, draagt een steentje bij. Hij heeft een gedicht over dementie gemaakt.”

’s Avonds wordt Theater Stroud omgetoverd tot een speciaal Alzheimer Trefpunt. Deze avond wordt geopend door burgemeester Lambooij en de gastspreker is Margreet Aalten. Zij is geriater van de geheugenpoli van het St. Jansdal. “Deze avond gaat Margreet dieper in op diverse onderwerpen, zoals hoe herken je dementie, wat is het onderscheid tussen dementie en een depressie en hoe maken we dementie bespreekbaar. Het is zo belangrijk om geheugenproblemen uit de taboesfeer te halen, want iedereen kan ermee te  maken krijgen”, legt Yvonne van der Leest van Zorgerf Buiten-Land uit. “Het wordt een laagdrempelige avond waar belangstellenden welkom zijn. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Marieke Booy, Rose Spearman en Willem Hoving. Een ieder is van harte welkom. Wel graag vooraf aanmelden via [email protected]. Toegang is gratis. De avond is ook thuis mee te beleven via een livestream die te vinden is via de website www.liefdementie.nl.”

Van Schaik vult aan: “Tijdens deze avond vindt ook de première plaats van de speciale promofilm ‘Dementie is dichtbij. Hoe reageer jij?’. De film is gemaakt door bekende Puttenaren en raakt jong en oud. Rabobank Randmeren heeft deze film volledig mogelijk gemaakt en daar zijn we enorm blij mee.”

Op woensdag 23 september schuiven wethouder Koops en René van der Leest om 19.00 uur aan bij het radioprogramma Klein Den Haag van Veluwe FM om geïnterviewd te worden over dementie en een dementievriendelijk Putten. Ook zijn er diverse interviews te lezen in De Puttenaer, die op woensdag 23 september verschijnt, over dit onderwerp.

Om ook de jongeren bij de Week van de Dementie te betrekken gaan achttien leerlingen van 4TL van Christelijk College Groevenbeek Putten op vrijdag 25 september naar Zorgerf Buiten-Land. Zij krijgen daar een introductie over dementie, het Zorgerf en de bewoners. Daarna zullen zij voor de bewoners en zichzelf pannenkoeken bakken aan de kooktafels.