​Weerbaarheid en veiligheid, wat is de rol van handhaving? (column)

Waar mensen samenleven maak je afspraken over wat wel en wat niet kan. Dat geldt bijvoorbeeld voor thuis, op je werk, bij het sporten en ook in je woonplaats. Zo weet je waar je aan toe bent en wat je van de ander kunt verwachten. Door het maken van afspraken is duidelijk wat wél en wat niet kan.

In deze column willen we ingaan op twee onderwerpen die ook in de landelijke media veel aandacht krijgen.

Een nieuwsbericht van vrijdag 11 juli van de NOS meldde dat demissionair minister Tieman (Infrastructuur) een meerjarenplan voor fietsveiligheid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In het plan is onder andere opgenomen dat gemeentes de ruimte krijgen om maximumsnelheden in te stellen op fietspaden en zo te zorgen voor minder ongelukken.

Terug naar Putten, waar op vrijdag 11 juli de oplevering van het plein Foppen was, waarmee het eerste deel van het Centrumplan klaar is. In het centrum gebruiken voetgangers en fietsers (en op bepaalde tijden leveranciers) de ruimte samen.

Er zijn inmiddels in de Dorpsstraat borden ‘voetgangersgebied’ geplaatst: de fietser is te gast. De snelheid van bijvoorbeeld e-bikes en fatbikes zorgt bij de voetgangers soms voor onveilige situaties. Hoe zorgen we er samen voor dat we het nieuw ingerichte centrum samen veilig kunnen gebruiken? Een taak voor de Boa’s en ook voor onszelf. We kunnen bij overlast een melding doen bij de politie, waar we signalen van overlast kunnen melden via telefoonnummer 0900 – 8844. De praktijk zal uitwijzen of de regel over fietsen in het centrum bijgesteld moet worden door de gemeente. Houd in ieder geval rekening met elkaar.

Anders, zoals het voorbeeld hierboven, is het voorbeeld van handhaving van de permanente bewoning van recreatieverblijven.

Een ‘beetje’ achtergrond. Voor degene die nu al ingeschreven staan op het adres van de recreatiewoning biedt de Omgevingswet gemeenten al de mogelijkheid om bewoners van een recreatiewoning een persoonsgebonden omgevingsvergunning te verstrekken, die het permanente gebruik van een recreatiefunctie toestaat. Onze minister van Volksgezondheid en Ruimtelijk Ordening heeft op 19 december 2024 een voorstel ingediend voor een zogenaamde instructieregel in het besluit kwaliteit leefomgeving. Deze instructieregel zal aangeven dat een gemeente in haar omgevingsplan moet voorzien in het toestaan van bestaand gebruik van een recreatiewoning voor permanente bewoning onder voorwaarden. Gemeenten kunnen bewoners van recreatiewoningen een persoonsgebonden vergunning geven voor permanente bewoning. Een nieuwe instructieregel verplicht gemeenten om bestaand gebruik te legaliseren via het Omgevingsplan. Tijdens de overgangsperiode kunnen bewoners een vergunning aanvragen. Gemeenten controleren het gebruik en werken samen met eigenaren. Dit betekent dat een permanente bewoner tijdens de implementatietermijn (met een beroep op de instructieregel) een persoonsgebonden omgevingsvergunning kan aanvragen om de situatie te legaliseren.

De gemeente heeft als doelstelling om te bekijken of recreatieobjecten en toeristische plekken worden gebruikt, zoals het is bedoeld in overeenstemming met wet- en regelgeving. De werkwijze is ook om zoveel als mogelijk in samenwerking met de beheerder/eigenaar dit doel op een optimale wijze te behalen.

Vanaf 2003 is door de gemeente actief handhavend opgetreden tegen ongeoorloofd gebruik van recreatieobjecten. Vanaf 2014 bezoekt de gemeente georganiseerd en op grote schaal recreatieterreinen. De ergste misstanden worden aangepakt. En dat is ook goed.

Ware het niet dat de gemeente haar taak in sommige gevallen erg serieus oppakt. Voor sommige parken geldt (zoals bij Bungalowpark de Driest contractueel vastgelegd is) dat de eigenaren alleen het huis voor eigen bewoning mogen gebruiken en niet voor recreatieve doeleinden mag verhuren. Eigenaren mogen niet permanent wonen in het huis op het park, moeten op zoek naar een andere woning, die niet te vinden is, en de woning op het park komt leeg te staan.

Bungalowpark De Driest. Eigen foto

Door de wel heel vergaande en privacygevoelige controles voelen de bewoners van dit soort parken zich niet veilig meer en voelen zich als criminelen behandeld.

Gekeken zou moeten worden naar maatwerk. Zeker in de huidige tijd van grote woningnood. Door deze vorm van handhaving wordt de woningnood alleen maar groter.

Weerbaarheid en veiligheid voor de burgers staat voor de VVD Putten hoog in het vaandel, Van en Voor Dorpsgenoten.

VVD Putten schrijft met enige regelmaat een column voor Puttense Zaken. Deze keer is het de beurt aan Ditje Nap en Hedi Wassink. Reageren? Stuur een email naar [email protected]

VVD Putten