​Wij Putten: massale steun voor wonen op parken

Onder voorwaarden wonen op recreatieparken mogelijk maken: vrijwel iedereen vindt het een prima plan. Dat blijkt uit een wijkenquête van Wij Putten.

Met name voor starters is er in Putten vrijwel geen woonruimte te vinden en nogal wat jongeren vliegen later uit dan ze zouden willen

Uiteindelijk kiezen ze er meestal voor hun geboortedorp te verlaten. Voor Wij Putten reden genoeg om de bakens te verzetten en ervoor te pleiten dat wonen op parken onder voorwaarden mogelijk moet worden. “Zoals het vroeger heel normaal was: als starter begon je op een park”, zegt fractievoorzitter Herman Luitjes van Wij Putten. “We kunnen blijven roepen dat we moeten bouwen, bouwen en nog eens bouwen, maar dit gaat veel te langzaam en lost de schreeuwende problemen op korte termijn niet op.”

Om aan de weet te komen hoe hierover in Putten wordt gedacht, hield de partij afgelopen zaterdag een wijkenquête onder enkele honderden bewoners van Husselerveld, een redelijk gemiddelde wijk. Het plan wordt vrijwel unaniem toegejuicht, zo werd duidelijk. Nogal wat mensen reageerden met de opmerking dat zij zelf hun wooncarrière ook op een recreatiepark zijn begonnen. “Vier jaar, toen kon dat gewoon, het was een heerlijke tijd”, vertelde een bewoner. Wel werd duidelijk dat mensen wel voorwaarden willen verbinden aan het wonen op parken. In het kort: het moet geen permanente bewoning worden, mensen moeten een binding hebben met Putten en de parken moeten geen rommeltje worden. “Het is niet de bedoeling dat mensen uit de Randstad op de parken gaan wonen en ze moeten ook aantrekkelijk blijven voor toeristen”, zo vatte een ondervraagde samen. “Dat kan Wij Putten alleen maar onderschrijven”, stelt Luitjes.

Op de vraag naar andere ideeën om de woningnood aan te pakken, kwam een breed spectrum aan suggesties voorbij: hoogbouw bij Nulde; meer tiny houses; bouwen voor senioren om de doorstroom te bevorderen; splitsen van woningen stimuleren; erfdelen in het buitengebied; inbreidingslocaties zoeken; en hofjes voor ouderen bouwen. Uiteraard heeft Wij Putten ook de gelegenheid gebruikt om te vragen welke andere zaken aandacht verdienen. Daaruit kwam opvallend vaak naar voren dat er voor jongeren weinig te beleven is. “Ook dat is een reden om te vertrekken”, stelde een ondervraagde. Verder was er kritiek op het onderhoud van het groen, al waren anderen daar juist heel tevreden over. Ook nogal eens genoemd: geldverspilling doordat de kosten van projecten vaak uit de hand lopen.

Wij Putten gaat alle suggesties wegen bij het opstellen van een verkiezingsprogramma voor de verkiezingen van maart 2026. Het onder voorwaarden toestaan van wonen op parken gaat daar zeker deel van uitmaken.

Foto’s: Suzanne Goossens