Winkels willen op woensdag 3 maart weer open

​De winkeliers in Putten willen woensdag 3 maart weer open. Ben Kooyman, vicevoorzitter van het WCP (Winkelcentrum Putten), heeft namens de winkeliers een brandbrief ondertekend die naar alle politieke partijen is gestuurd.

Vertegenwoordigers uit 75 dorpen en steden ondertekenden deze gezamenlijke brief die vrijdag naar alle politieke partijen is gestuurd.

“Ondernemers zijn niet zielig, maar we moeten nu wel doorpakken. Helaas kunnen we even niet anders. We willen de winkelgebieden niet verliezen, maar het grootste probleem is dat de winkelgebieden enorm onder druk staan. We worden onevenredig hard getroffen. Nu kunnen we denken dat het maar moet, omdat het helpt om corona te bestrijden, maar daar zijn we niet van overtuigd. Inmiddels zijn de er meer cijfers bekend en we zien dat het ziekteverzuim onder het winkelpersoneel het afgelopen jaar niet hoger is dan in 2019 en 2018. Ook is gebleken dat maar 0.7 procent van de coronabesmettingen te herleiden zijn naar een bezoek aan een winkel. Dat is minimaal.”  

Kooyman vervolgt: “Nu spreekt de overheid over winkelen op afspraak en we moeten maar weer afwachten hoe dat er uit gaat zien. Wij vinden dat de winkels gewoon weer open moeten. Een groot deel van de bevolking denkt dat wij prima ondersteund worden, maar de steunmaatregelen zijn zwaar onvoldoende en de economische schade is enorm. Er zijn wel wat extra steunmaatregelen aangekondigd, maar het blijft onvoldoende. De overheid gaat uit van de veerkracht van ondernemers, maar op een gegeven moment is het gewoon klaar.”

“We vinden dat we drie maart open moeten, maar we zeggen daarmee niet dat we opengaan zonder dat we groen licht krijgen van de overheid. We willen de politiek ervan overtuigen dat we veilig open kunnen.”

“We hebben allemaal de beelden gezien van drukke winkelstraten in de grote steden en daarom heeft de overheid besloten alle winkelgebieden op slot te gooien. Wij denken dat dit een emotioneel besluit was. Hier in de buurt is nooit iets aan de hand geweest. Deze lockdown had nooit mogen gebeuren. Ik ben er voorstander van dat de besluiten van de overheid niet alleen gebaseerd zijn op het advies van het OMT (Outbreak Management Team), maar dat ze zich ook door andere experts laten adviseren.”

Ook de burgemeesters van alle steden ontvingen een brief, waarin ze dringend worden opgeroepen de actie te ondersteunen door via onder meer de veiligheidsregio het kabinet te bewegen om ondernemers toe te staan de deuren vanaf woensdag 3 maart weer te openen. Schuiling, woordvoerder van de gemeente Putten, reageert: “We hebben alle begrip voor onze ondernemers en werken nauw samen met het WCP.  We doen alles wat in ons vermogen ligt om de ondernemers te helpen. Zo hebben we de reclamebelasting voor een jaar afgeschaft en we hebben het centrum coronaproof gemaakt. Ook hebben we de horecaondernemers meer ruimte gegeven voor hun terrassen. Maar de regels worden in Den Haag gemaakt en we conformeren ons aan de landelijke richtlijnen. Het is niet aan ons om tegen Den Haag te zeggen schaf alle regels maar af. Maar op lokaal niveau doen we alles wat in ons vermogen ligt.”