Ziekenhuis St Jansdal houdt oncologische zorgmarkt in het kader van Wereldkankerdag

Ieder jaar wordt op 4 februari tijdens Wereldkankerdag wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker, een ziekte waar 1 op de 2 mensen in Nederland op een zeker moment mee te maken krijgt. “De ziekte verandert niet alleen het leven van de patiënt, maar beïnvloedt ook dat van hun omgeving.

Kanker raakt iedereen”, vertelt Yvonne van Ginkel, coördinerend oncologieverpleegkundige

Op vrijdag 2 februari houdt ziekenhuis St Jansdal in samenwerking met de regionale oncologiezorgnetwerken een oncologische zorgmarkt. De zorgmarkt vindt plaats van 11.00 uur tot 17.00 uur in ziekenhuis St Jansdal op de locaties Harderwijk en Lelystad.
 
Diverse organisaties en stichtingen nemen deel aan deze zorgmarkt. “Behalve het ziekenhuis zijn ook zorgaanbieders aanwezig op het gebied van voeding, beweging, uiterlijke verzorging en mentale ondersteuning. Voor verschillende doelgroepen is er informatie verkrijgbaar”, aldus Yvonne. “De zorgmarkt is bij uitstek bedoeld voor mensen die graag meer willen weten over mogelijkheden op het gebied van oncologische zorg in hun regio."
 
Bijeenkomsten
Naast de markt kunnen bezoekers deelnemen aan informatiebijeenkomsten. In Harderwijk zal een oncoloog vertellen over kanker en voeding. In Lelystad vertelt een maag- darm- leverarts over darmkanker. Beide bijeenkomsten zijn gratis toegankelijk en starten om 15.30 uur. Daarnaast kunnen bezoekers in Lelystad door een levensgrote opblaasdarm lopen om meer informatie te krijgen over darmkanker. In Harderwijk zal een wensambulance aanwezig zijn.
 
Jongeren en kanker
De zorgmarkt is niet alleen voor patiënten met kanker, maar ook voor hun naasten en andere belangstellenden. Jaarlijks krijgen circa 75.000 kinderen te maken met een ouder die de diagnose kanker krijgt. Yvonne: “Als in een gezin een ouder deze levensbedreigende ziekte krijgt, wordt eigenlijk het hele gezin geraakt. Sinds vorig jaar organiseren wij bijeenkomsten voor ouders én kinderen. Dit wordt als zeer waardevol ervaren. Daarnaast bieden wij als ziekenhuis leeftijdsspecifieke zorg, zoals AYA-zorg (Adolescent en Young-Adults, ofwel jongvolwassenen met kanker). Tijdens de zorgmarkt zal AYA-ervaringsdeskundige Eveline Willemsen in Harderwijk aanwezig zijn met haar boek ‘genezen van kanker’."
 
De zorg gaat verder
Yvonne: “Wanneer je de diagnose kanker krijgt, staat je wereld op z’n kop. Je denkt waarschijnlijk gelijk aan een ziekenhuistraject wat je te wachten staat. Maar de zorg rondom deze ziekte gaat veel verder. Met de zorgmarkt hopen we beter zichtbaar te maken wat er naast ziekenhuiszorg nog meer voor de oncologiepatiënt is. Denk bijvoorbeeld aan de smaakpoli die inspeelt op de effecten van smaakverlies na een chemobehandeling. Of verschillende therapieën waarbij ontspanning centraal staat. Voor iedereen die – in welke vorm dan ook – te maken heeft met deze ziekte is dit een interessante zorgmarkt.”
 
In Harderwijk is de zorgmarkt te bezoeken in de Dageraitzaal en foyer (1e etage) en in Lelystad in het personeelsrestaurant (begane grond). Kijk voor het volledige programma op www.stjansdal.nl/wereldkankerdag. De oncologische zorgmarkt is gratis toegankelijk en aanmelden is niet nodig.