DVS’33 schrijft clubgeschiedenis in mistwedstrijd

Door Marco Jansen - DVS’33 heeft zich voor het eerst in haar bestaan geplaatst voor de achtste finale van de KNVB Beker. De Ermeloërs versloegen door goals van Nicky van Hilten en Ali Akla Achilles Veen met 0-2. Het duel werd 40 minuten stilgelegd vanwege dichte mist boven het hoofdveld.

De wedstrijd werd voorafgegaan door een minuut stilte en daarna veel (knal)vuurwerk van de fans van de thuisploeg

Nadat de rookwolken wat waren weggetrokken. kwamen de Ermeloërs uit de eerste de beste kans op voorsprong. Een voorzet van Adriaan Kruisheer vanaf de linkerkant werd resoluut ingekopt door de meegelopen Nicky van Hilten.

Het was voor de Brabanders het sein om een flink tandje bij te zetten. Remon Koenen dook vrij op voor Daan Huiskamp, maar de keeper hield de Ermeloërs overeind. De manschappen van oud-prof John Karelsen pakten met name Adriaan Kruisheer een paar keer stevig aan.
Het energieke Achilles Veen bleef gevaarlijk met uitvallen en de Ermeloërs ontsnapten enkele keren aan de gelijkmaker. Binnen twee minuten moest Huiskamp in actie komen op een kopbal van Thomas de Man en een schuiver van Koenen dook hij uit de hoek.

DVS haalde met een nipte voorsprong de rust. Doordat het windstil was en de mist toenam, duurde de pauze tien minuten langer.
De Ermeloërs kwamen scherp uit de kleedkamer en verdubbelden de voorsprong binnen drie minuten. Benjamin Roemeon brak door, de scheidsrechter gaf voordeel bij de zoveelste overtreding op Kruisheer, waarna eindstation Ali Akla de bal koel binnenschoot.
Het vuurwerk bleef ook van buiten de lijnen komen waardoor de circa 60 toeschouwers die er waren steeds opgeschrikt werden door knallende vuurwerkbommen.

De mist nam na 20 minuten serieuze vormen aan en het zicht op de bal was er nauwelijks meer. Nadat hij het nog even met een oranje bal probeerde vond scheidsrechter Luuk Timmer het na 67 minuten tijd om de wedstrijd te staken. Daarna bleef iedereen lang in onzekerheid over wat er ging gebeuren. Na een pauze van een halfuur besloten de partijen het toch af te maken.

In het restant van 25 minuten had vooral Achilles Veen voornamelijk de bal en moesten de Ermeloërs stand zien te houden. In de counter kreeg Benjamin Roemeon nog de grootste kansen, maar de spits raakte de paal en mikte over. Na drie minuten blessuretijd klonk iets voor 23.00 uur het eindsignaal.

Na een feestje op het veld was aanvoerder Tarik Evre trots op de spelers. ,,In bekervoetbal gebeuren de gekste dingen, maar wij waren ons bewust van één taak, we wilden clubgeschiedenis schrijven.’’ De onderbreking kwam voor DVS op een ongunstig moment, want de tweede helft hadden de Ermeloërs de overhand. ,,We kwamen na rust super uit de kleedkamer. We gingen net lekker en op het moment van staken speelden we zelfs heel goed. We kregen kansen op de 0-3. We wilden heel graag doorgaan, in verband met vakanties, en de trainer probeerde ons tot kalmte te manen. Hij bereidde ons voor op doorgaan; omkleden en douchen kon altijd nog. Ik liep naar buiten en dacht dat het afgelopen was. Keeper Daan Huiskamp kwam naar me toe en zei dat de mist wegtrok. Hij had ons met geweldige reddingen al op de been gehouden. Want de eerste helft kwamen zij er een paar keer goed doorheen.’’

Genietmodus
Na de hervatting was het volgens Evre ‘spelen met overlevingsinstinct voor volk en vaderland’. ,,Als aanvoerder hamerde ik op extra focus en concentratie. Achilles Veen kreeg de kans om zich te herpakken en wisselde drie keer. Je zag de ballen bij voorzetten heel laat komen. Maar we pakten het goed op.’’

De DVS’er zat na afloop in de genietmodus. ,,Het maakt nu niks uit wie we treffen, ik vind alles goed. Ik kan zeggen dat ik hoop op Excelsior Maassluis, maar Ajax of PSV met publiek erbij zou voor de club geweldig zijn.’’

Trainer Peter Wesselink vond het geen grootse wedstrijd. ,,We kregen twee heel grote kansen tegen waarbij Daan ons op de been hield. Maar als je alle kansen achter elkaar zet, hebben wij er veel gehad. De 0-2 was lekker, na een goede aanval over links.’’

Wesselink gaf toe dat hij van het laatste halfuur niet veel had meegekregen. ,,Door de mist had je slecht zicht, maar het werd ook rommelig.’’ De coach was blij en opgelucht dat het duel na ruim een halfuur werd hervat. ,,In eerste instantie zag het er niet naar uit dat we het nog gingen uitspelen, maar verrassenderwijs werd de mist ineens minder. In zo’n half uur koelen je spieren af en je verstijft. Spelers gingen op hun telefoon kijken. Je moet dan weer op gang komen. Ik ben nu vooral blij dat we een ronde verder zijn, voor iedereen die de club een warm hart toedraagt.’’

Voorzitter Aart Goossensen was maar wat blij dat het duel werd uitgespeeld. ,,Ik stond aan de zijlijn en kon de dug-outs aan de overkant niet meer zien. De eerste 20 minuten waren wij beter, maar daarna waren het gelijkwaardige ploegen en mochten wij in onze handen knijpen dat het 0-1 stond. Bij 0-2 zaten wij goed in de wedstrijd en zij zaten er aardig doorheen. Dan wil je dat het dezelfde avond afgerond wordt. Je wilt niet dat Achilles een herstelmoment krijgt voor 25 minuten op zaterdag. Het is mooi dat we zo door kunnen en uiteindelijk is het ook verdiend. Hopelijk loten we Excelsior Maassluis, dan is als het een beetje meezit de kans om door te gaan voor ons 40%.’’