Groot onderhoud voor sportclubs nu toch geregeld

​De gemeenteraad heeft gisteren (donderdag 22 april) unaniem besloten om een jaarlijkse exploitatiebijdrage van maximaal 60.000 euro beschikbaar te stellen aan de Puttense sportverenigingen- en stichtingen voor de exploitatie van de buitensportvelden.

Hoogerduijn van de Puttense Sportfederatie sprak in tijdens de raadsvergadering en noemde het een stap in de goede richting.

"Dit is een goede stap voorwaarts om de langlopende kwestie voor het groot onderhoud op te lossen. Maar dit voorstel biedt geen structurele oplossing voor alle sportverenigingen. Ik wil daarom de gemeenteraad adviseren om dit voorstel voor de komende twee jaar goed te keuren en tevens de wethouder te vragen om in samenwerking met de Puttense Sportfederatie te onderzoeken wat we verder nog kunnen doen. We zijn, voor nu, blij met een half ei", aldus Hoogerduijn.

De Goffau van de SGP vindt het mooi dat de gemeente samen met de sportverenigingen tot dit voorstel is gekomen. “Alleen die extra subsidie is ons een brug te ver. We vinden het belangrijk dat het extra geld wordt betaald vanuit een sport gerelateerd budget.  En er is binnen het sportbudget financiële ruimte als de realisatie van een sportparkmanager wordt uitgesteld tot 2024. Daarom dien ik hiervoor een amendement in die mede is ondertekend door Wij Putten en de ChristenUnie.”

Van Voorst van Wij Putten geeft aan: “Er is naar een mooie oplossing gezocht en die is gevonden. Verenigingen die buitensportvelden hebben worden geholpen, maar ze gaan zichzelf ook inzetten om geld te genereren. Ik vind het voorstel dat de gemeente zeventig procent betaald en de verenigingen zelf dertig procent betalen een goede oplossing Zo zien wij het graag.” Van de Brug van het CDA ziet het echter anders. “Met het indienen van dit amendement dragen we niet bij aan de lange termijn voorzieningen. Is het uitstellen van de realisatie van een sportparkmanager misschien toch een bezuiniging om minder geld aan de sport te besteden. Voor ons is het wel belangrijk om in te zetten op de ontwikkeling van een sportvisie.”

Lubbersten van de ChristenUnie is blij waar we nu staan. “Het is mooi om het onderhoud samen met de verenigingen te financieren. En om dat voor elkaar te krijgen stellen we de sportmanager nog een tijdje uit. Die tijd kunnen we gebruiken om meer onderzoek te doen en tot goed sportbeleid te komen.”

Van de Brug (CDA) reageert: “De afgelopen jaren is het subsidiebeleid een doorn in ons oog geweest, maar we vonden daar geen steun voor bij de ChristenUnie, Wij Putten en de SGP. Dit is een goede ontwikkeling. Het college erkent hiermee dat het beleid van de afgelopen jaren niet het goede was. Maar met dit voorstel hebben we nog geen structurele oplossing en we hopen dat het college streeft naar een eerlijke oplossing voor alle sportverenigingen.”

Koornneef van Gemeentebelangen weet niet of een langdurig conflict nu echt is opgelost. “Ik verwacht van niet. We hebben er waardering voor dat deze wethouder zijn schouders eronder heeft gezet. We zijn echter wel kritisch op twee punten. We gaan 20000 euro extra uitgeven en daar hebben we toch weer publiek geld voor nodig. Daarnaast moet het onderhoud, ons inziens, door de gemeente worden betaald. Veel sportverenigingen kunnen dit niet zelf uitvoeren en moeten daar toch een bedrijf voor inhuren.”

Luitjes van Wij Putten geeft aan dat hij het niet meer kan volgen. “U wil niet dat de belastingbetaler opdraait voor die 20000 euro extra subsidie, maar u geeft wel aan dat het groot onderhoud door een bedrijf gerealiseerd moet worden. Maar wie zou dat nou betalen?”
Koornneef reageert: “We vragen ons af hoe eerlijk het nou is. Kleine vereniging kunnen heel veel subsidie aanvragen en grote verenigingen zijn gemaximaliseerd tot 10000 euro. Met deze subsidie heeft een herverdeling van het geld plaatsgevonden en ik denk dat dit niet goed heeft uitgepakt.”

Wethouder Koops reageert: “Er zijn veel gesprekken met de sportverenigingen gevoerd. Vooral om met elkaar in beeld te krijgen wat de activiteiten waren in klein onderhoud, maar ook wat de verenigingen kwijt zijn aan groot en specialistisch onderhoud. Als we verder willen komen in het sportbeleid dan moeten we dat met elkaar doen en niet teruggrijpen op iets waar we het niet over eens worden. We willen gezamenlijk mooie sportaccommodaties aanbieden aan de sportende burgers en daar vonden we elkaar. Als we dit plan willen uitvoeren moet we ook de middelen hebben, maar geld is niet zo gemakkelijk te vinden in deze tijd. De clubs hebben aangegeven dat ze ook mee willen doen en er ook in willen investeren. Toen kwam de verhouding zeventig procent om dertig procent op tafel en de clubs kunnen daar ook mee leven. De Puttense Sport Federatie wilde nog een stapje verder maar dat wilden wij niet. We vinden dit, voor nu, ruim voldoende. Wel hecht ik er veel waarde aan om samen het de Puttense Sport Federatie het sportbeleid op te pakken en daarnaast een nieuw sportbeleidsplan te ontwikkelen. Ik merk dat u het best wel lastig vindt om die 20000 euro in te gaan zetten voor de sport. De komende jaren ontvangen we wel geld en dat komt in 2024 beschikbaar. Als we de sportparkmanager doorschuiven betekent dat wel dat de realisatie van het sportpark moet worden doorgeschoven naar 2024. Maar dat is een keuze van de raad. De komende tijd gaan samen verder om een nieuw sport- en sportaccommodatiebeleid te definiëren en op te stellen. Ik ben het ermee eens dat we alle sportverenigingen gelijk moeten stellen.”

Van de Brug reageert: “We zullen instemmen met het amendement. Maar willen de wethouder wel op het hart drukken dat het geen structurele oplossing is. Daarvoor moeten we sluitend beleid maken voor onze sport en dit samen met de verenigingen oplossen.” Koornneef blijft moeite hebben met het groot onderhoud. “We zijn blij dat de wethouder de handschoen heeft opgepakt met betrekking tot dit langslepende verhaal. Het amendement en het voorstel lijkt me de beste stap die we nu kunnen zetten.”

De voltallige gemeenteraad ging akkoord om een jaarlijkse exploitatiebijdrage van maximaal 60.000 euro beschikbaar te stellen aan Puttense sportverenigingen- en stichtingen voor de exploitatie van de buitensportvelden.