Zelf wandelen over mooie Veluwe met Athlos wandelroutes

AV Athlos organiseert ieder najaar prachtige wandeltochten over de Veluwe. Dit jaar is echter anders, vanwege het coronavirus. Dit jaar worden er geen wandelevenementen georganiseerd. Maar niet getreurd! Voor wie toch de routes van deze tochten wil lopen is er goed nieuws. De organisatie stelt de routes beschikbaar.

Op de website van Athlos kun je drie routes als gpx tracks downloaden, waarvan twee routes ook nog een routebeschrijving hebben en kun je het wandelavontuur aangaan met jezelf of met vrienden.

Voorzichtig starten? Dat kan al met een route van 6 kilometer. Overtuigd van de eigen wandelkracht? Ga dan voor de 12 of 26 kilometer. Om een beetje beeld van de mooie routes te geven, is ook de route van 25 km beschreven.  
 
Startpunt en route van de prachtige wandeltocht van 26 km over de Noordwest Veluwe!
Het startpunt ligt aan de rand van het Harderwijkerbos aan de Watertorenweg. Ze gaat langs het speelveld met de houtsnijwerken, de watertoren uit 1895 en het nieuwe, deels onder het maaiveld liggende pompstation met gevel van cortenstaal. Loop langs de zandverstuivingen met mooie vergezichten, namelijk het Hulshorsterzand en Beekhuizerzand. En langs de Hierdense Beek. Dit is het laatste deel van de langste beek van de Veluwe die bij Uddel ontspringt en meanderend richting het Veluwemeer gaat. In Hulshorst komen wandelaarse langs het oorlogsmonument met de resten van het vliegtuig en eromheen zeven coniferen. Voor elk omgekomen bemanningslid één. Het Leuvenumse bos is een groot natuurgebied met naald- en loofbos, stuivend zand en heidevelden.
 
Koffiedrinken of lunchen onderweg?
Voor deze langste afstand is er de mogelijkheid om koffie te drinken of te lunchen bij een van de oudste herbergen van Nederland, namelijk De Zwarte Boer. Lekker bijgekomen? Ga dan verder met het wandelavontuur via het Cyriasische Veld, een droog heidegebied en een bos met stuifduinen wat onderdeel uitmaakt van het Leuvenumse Bos. Ook gaat de route langs de oude begraafplaats van het tbc-sanatorium Sonnevanck.
 
Al enthousiast geworden? Ga dan naar de website van Athlos en download de route naar keuze: athlos.nl/wandelsport/wandelroutes.